Отбелязваме Световния ден на слона

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:09 / 12.08.2015
1295
На 12-и август се отбелязва Световния ден на слона, посветен на опазването и защитата на слоновете по света. Този ден е бил учреден от благотворителната организация Elephant Reintroduction Foundation през 1996 г. с цел да привлече вниманието към бедственото положение на азиатските и африкански слонове. Тези великолепни същества се намират на границата на изчезването. 

"Ние се възхищаваме на слоновете, те проявяват най-добрите човешки качества: емпатия, самосъзнание, социална интелигентност. Но това, как ние се отнасяме с тях- това е пример за лошо човешко поведение", казват от фондацията.

Шансовете за оцеляване на слоновете с всяка година катастрофално намаляват по цял свят. През последните четири години, бракониерството заради слоновата кост е достигнало безпрецедентно ниво. Според някои оценки, ежедневно в дивата природа незаконно се убиват до 100 африкански слона. Популацията на африканските слонове е намаляла с 76% от 1980 г., и според различни оценки е 400 000- 460 000 животни. Съгласно доклада на Конвенцията за международна търговия с видове от дивата флора и фауна, намиращите под заплаха от изчезване, 20% от африканските слонове могат да бъдат убити в близките десет години, ако нивото на изтребване се запази.

По други данни, всички африкански слонове могат да изчезнат в дивата природа към 2025 г. Азиатските слонове в света са останали не по-малко от 40 000, тези животни са записани в Международната Червена книга като вид, близък до изчезване. Азиатските слонове се сблъскват с обширна загуба на местообитанията, убиват ги заради бивните, месото, а младите слонове се взимат от естествената им среда за да бъдат използвани за развлечение.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Заровиха ли томахавките Лили Иванова и Йорданка Христова?
Заради голяма прилика мислят двойник за син на Георги Парцалев
Децата на Елена Йончева и Сергей Станишев - първи приятели
TikTok въвежда нови функции
Рачков ще загуби половин милион лева
Сашо Кадиев обяви голяма новина. Ето кога е сватбата!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).