Открити са доказателства, че на Марс е имало живот

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
13:24 / 28.03.2024
1115
Според изследване, публикувано в Scientific Reports, органичните съединения, открити на Марс, може да са произлезли от атмосферен формалдехид. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Формалдехидът се разпада при определени химични реакции на захари и вещества, които са част от биомолекулите. "Според учените, след като е имало такива органични вещества, е почти 100% вероятно да е имало живот, който наподобява нашия“, обясни доц. Тодорова.

Учените конструират историята на Марс. "Тя се дели на три периода – Ноаев, Хасперски и Амазонски. Преди 3,2 милиарда години е имало много удари на метеорити, които са създали огромни басейни, които са били запълнени с вода. Вулканичната дейност е създала плътната атмосфера около Марс, която е улавяла слънчевата светлина и е довела до затопляне на езерата и океаните. Вероятно тогава се е зародил животът на Марс, като се предполага, че той е бил сходен с този на Земята. През следващите периоди вулканите изхвърлят серни съединения, които отравят атмосферата и животът на Марс се унищожава“, обясни доц. Тодорова.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Защо е трудно да убием муха, дори и с вестник?
Не посягайте към тези храни и коремът ви вече няма да се подува
Валери и Мария Бакалова не са се виждали два месеца
Това ви чака през май според датата ви на раждане
Трик на WhatsApp, за да разберете местоположението на човек, без ...
Керана дебютира в театъра, скоро я гледаме в Бургас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).