Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Панаир на солта на Атанасовското езеро
Автор: Екип Burgas24.bg 13:31 / 18.08.2022Коментари (0)516
©
Солта се превръща във все по-ценен и търсен продукт и ниската ѝ цена скоро ще бъде забравена, защото зад производството ѝ стои тежък човешки труд, силното влияние на климатичните условия, високата цена на поддържане на състоянието на мястото, откъдето се добива.

На Атанасовско езеро сол се добива от 1906 г., но тази година за пръв път имаше толкова силно търсене на родната сол – както на мляна, така и на натуралната "цвете на солта“. Но по-интересното е, че специално за панаира бе създаден нов вид сол – зелена, която е растителен продукт от характерното за езерото растение – саликорния/солянка. Тя е природен заместител на обикновената сол с 2 пъти по-малко натриев хлорид. По време на Панаира на солта бяха представени различни разновидности на зелената сол – сушена под формата на чай с допълнително мента, смляна чиста, смляна със сол. Интересът на посетителите беше огромен и още в първия час тя бе изчерпана, тъй като добитите количества са още много малки.

Децата, които посетиха на панаира имаха разнообразни занимания с розовото фламинго и пеликана – рисуване върху камъчета от морето, изработване на големи птици, оригами и дори опитаха гипсови фигурки на двата вида.

Куклената актриса Неделина Роселинова представи своя най-нов пернат герой – розовото фламинго, което обаче не е обикновено, а има история за разказване, а в тъмните часове свети с нежна розова светлина. Най-любопитните успяха да чуят историята му по нашите ширини (добре, че имаше слушалки), а за тези, които не успяха – очаквайте специалното събитие в края на сезона на "симБиотично“, когато освен него ще гостува и великолепния къдроглав пеликан.

Интерес предизвика и пътуващата изложба Карикатури на тема “Икономия на средствата" от 25-то Габровско биенале, което се организира от Дома на хумора и сатирата в Габрово. Тя може да бъде видяна на стената на "симБиотично“ до края на месеца.

Десет любопитни Истории от Бохора разказа екипът на БФБ, свързани с езерото – какво е бохор, откъде идва солта, колко фламинго има в момента, новия вид птица и т.н.

Атанасовско езеро е специално място, което е част от Бургас, но и дива територия, опазваща биоразнообра-зието. Любимо на бърдуотчъри, фотографи и велосипедисти, езерото е откритие и вдъхновение за всеки, който го посети. Но и то е изправено пред редица предизвикателства. За екипът на проект "Лагуната на живота“, който работи за опазването му бе много важно да чуе мнението на посетителите и идеите им как да се развива тази територия в бъдеще, за което послужи специалното табло "Какво е за теб езерото?“.

Празникът завърши с разрязването на огромна торта със снимки от езерото по случай рождения ден на резерват Атанасовско езеро, подготвена от стопаните на резервата – РИОСВ Бургас. И продължи с церемонията на БФБ по връчване на Годишни награди за биоразнообразие и климат‘ 2022.

LIFE проекта "Лагуната на живота“ се изпълнява от Българска фондация Биоразнообразие, Черноморски солници АД, БДЗП и "Заедно 2011“ - www.lagoon.biodiversity.bg Facebook Лагуната на живота/The Lagoon of Life, Instagram lagoon_of_life








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Бюджет 2024
Почина патриарх Неофит
Конфликт Израел-Газа
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: