Пазаруването по празниците води до стрес

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:52 / 25.12.2016
1512
Всеки се страхува от стреса на коледното пазаруване сред огромните тълпи, борещи се със зъби и нокти в магазините, както и от препълнените паркинги. 

Д-р Дейвид Люис, основател на независимата изследователска консултантска фирма Mindlab International, твърди, че хората стават агресивни, докато пазаруват, защото гъмжащите тълпи активират основните им механизми за оцеляване. Той добавя, че това може да предизвика изтощение и безпокойство, както и чувство за вина и неадекватност, пише "Дейли мейл".

Д-р Люис уточнява, че хората, които живеят в провинцията, са най-заплашени от нежеланите ефекти, тъй като те рядко се сблъскват с голяма човешко множество и подобни изживявания са им чужди. 

"Присъствието на други хора е основен фактор за нежеланите ефекти.Така пазаруването може да доведе до ярост", смята той. 

При тези обстоятелства пулсът на човек се ускорява, започва потене и тялото започва да произвежда кортизол - хормона на стреса. Всичко това може да стимулира агресия, но също може и да накара хората да искат да избягат ... , което би означавало, че някои могат и да изоставят пълната си количка в магазина, тъй като не могат да понесат да прекарват повече време в тълпата.

Има обаче и добра новина за купувачите - съществуват механизми, които могат да направят пазаруването по-малко стресиращо. Например хората да изготвят предварително списък за пазаруване, тъй като така е по-лесно да се избегнат ненужни импулсивни покупки. 

Вторият съвет е хората да не пазаруват докато са гладни - така ще бъде избегнато харченето на купища пари за хранителни продукти. Той допълва, че е хубаво купувачите да ходят пеша и да мислят внимателно преди да правят скъпи покупки, за които впоследствие често съжаляват.


Виж коментарите (0)

Още по темата (128):
03.01.2017 Пиян полицай нахълта на коледен купон и заповяда: Стройте се по красота!
02.01.2017 Вижте как можем да върнем нежеланите подаръци
02.01.2017 Започва голямото прибиране след празниците
01.01.2017 Няколко съвета да нямаме тежък махмурлук
01.01.2017 Кметът Николов: Посрещаме 2017-а с надежда и вяра в доброто
01.01.2017 Ето как бургазлии посрещнаха Новата 2017-а година
Още новини от Любопитни новини:
Бъркат Дара Екимова с Гери-Никол
Актьор от "Съни бийч" с ново гадже
След "Капките" Геро остава на екран Рачков пада
Нана: Не ми беше лесно да се разделя с България
В Северните Родопи цъфти "цветето на императорите"
Веселин Маринов: Страх ме е да отида в моята къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).