Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Пет мита за автомобилните гуми
Автор: Екип Burgas24.bg 15:26 / 18.01.2024Коментари (0)840
© Sofia24.bg
Какво може да бъде по-познато и разбираемо от автомобилната гума? Кръгла гумена измишльотина със стоманена корда вътре. Въпреки това, не всичко е толкова ясно, колкото смятат повечето шофьори. Те си мислят, че когато гумите им са напомпани, колкото е нужно (според указанията на производителя) и са в добро състояние, всичко е наред.

Съществуват обаче и други параметри, за които трябва да се следи внимателно. В същото време през годините са се родили много митове, част от които нямат нищо общо с истината, пише AutoMedia.bg. Вижте кои са те:

Тесните гуми не стават

Един от най-упоритите митове твърди, че тесните колела не са много добри. Някак си се подразбира, че широчината на гумата трябва да е горе-долу сериозна. Но тънките гуми предлагат намалено аеродинамично съпротивление и са с почти същото представяне на настилката като техните по-широки събратя. Нищо чудно, че те се поставят не само на модерни електрически автомобили, но дори и на масълкари, като Chevrolet Corvette Stingray.

Широките гуми спират по-добре

Вторият мит за гумите се корени в същата "дворно-гаражна" автомобилна култура. Според него колкото по-широка е гумата, толкова по-добро сцепление при ускорение и спиране осигурява тя. Всъщност и това не е така. За доброто сцепление с пътя е важна не толкова шиочрината, колкото дължината на контактното петно ​​на гумата с асфалта. Тоест, по-добре е колата да е "обута" с гуми и респективно с джанти, които са с по -голям диаметър.

Колко може да се кара със спукана гума

Изобличаването на следващия мит със сигурност ще предизвика силна реакция от страна на читателите. Факт е обаче, че при спукана гума можете лесно да изминете поне петдесет километра без никакви повреди по протектора и гумата. Както вече споменахме подобно изявление със сигурност ще предизвика недоверие сред много шофьори. Въпреки това специалистите по гуми твърдят, че това е вярно, при условие че скоростта на автомобила не надвишава 60 км/ч. По-добре е да се движите още по-бавно. В този случай нагряването на гумата, причинено от въртене в смачкана форма, ще бъде минимално и целостта на етапите на нейните структурни елементи няма да бъде нарушена.

Гумите генерират ток

Сред шофьорите някак си се подразбира, че съвременните гуми не натрупват статично електричество по време на шофиране. Въпреки че в зората на развитието на автомобилната индустрия, поради "статичността" на колелата, имаше много пожари. С течение на времето този проблем станаха все по-редки. Но в модерните колела, те се завръщат. Развитието на технологиите принуди производителите на гуми да използват определен процент електропроводими сажди в каучука, за да намалят теглото на гумите. И сега пак гумите "генерират ток" в движение. За да се избегнат проблемите, причинени от това обстоятелство, в дизайна на колелата се появиха участъци от специална гума, отговорна за заземяването.

Какви смеси се използват в гумите

Собствениците на автомобили, когато се сблъскат с описанието на съставите на каучуковите смеси за гуми, често възприемат споменаването на органични масла и други странни съставки с голям скептицизъм. Ние неволно третираме такава информация като поредния рекламен трик. Междувременно някои производители всъщност добавят към състава на каучуковата смес, например различни цитрусови масла. Въпросът тук не е в борбата за по-чиста околна среда, а във факта, че благодарение на тези естествени съединения, вискозитетът на гумата на протектора се нормализира при прегряване в движение. А силициевите съединения подобряват и сцеплението на колелото на мокри пътища и лед.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Олимпийски игри в Париж 2024
Хороскоп за деня
Лято 2024
Гръмна склад за фойерверки край Елин Пелин: Има пострадали!
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: