Пловдивска група вдъхнови Кеворкян

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:49 / 19.08.2022
733
"Какво става?“ – това е най-важният въпрос. Особено, когато сме заседнали в някакво Безвремие. Ние и в Космоса да пътуваме, пак ще се наврем в някакво задръстване – дотам ни добутаха нашите политикани- бездарници.

Те никога не си задават въпроса "Какво става?“. Понеже отговорът все им се изплъзва. Дали тихомълком вече не са ни дали под наем – както пеят Керана и космонавтите?

Ето една историйка по този повод…

***

Всичко започна от едно писъмце на Ники Кънчев:

"Утре ще ми гостува в Дарик от 13 до 14,30 една от най-яките млади банди "Керана и Космонавтите" - много свежи и интелигентни, от Пловдив са.

В парчето им "Кво става", имат фраза, в която те споменават: "В неделя няма Кеворк, ще се ходи на църква…“ Идеята ми е да ти звънна по някое време на разговора и да те включим. Легендата "Всяка неделя" е жива, съвсем млади музиканти те споменават…“

***

Ники е от малкото хора, с които ми е било интересно да разговарям, много е добър в интервютата си – но го помолих да не ме включва в разговора.

После гледах парчето - и си признавам, че се зарадвах. И още повече се учудих: Как живее словото, как оцелява във времето?

***

Харесах "Керана и космонавтите“. Имат усет за тегобите ни. "Кво става“ дълго ще бъде актуална. Дори винаги. Без преувеличение – тя е химн на безпътицата, в която нашите политикани ни набутаха.

И нямат свършване тия тъпанари. Вече не е ясно какви сме, сме ли нещо изобщо… - дотам са ни докарали.

***

Ето въпросният фрагмент от парчето:

"К'во става в тази държава

Дали да наблюдавам или да заминавам

Нещо ново да открия

Или пък да си трайкам, докат' не ме затрият, ей

Аз и Гюнтер в еднофамилна къща

В неделя няма Kеворк, ще се ходи на църква…“

Откъде идва това "В неделя няма Kеворк, ще се ходи на църква…“?

***

През далечната вече 2004 година Антон Стефанов публикува

книгата си "77 свидетелства. Легендата и нейните герои“.

В нея 77 знаменити наши съвременници, първенци на духа, очертават портрета на "Всяка неделя“.

Това беше велика чест за мен. Шегувах се, че това е некрологът ми - с всички любезности, които се полагат за един некролог - отпечатан предварително.

***

В книгата на Антон е публикувано и свидетелството на проф. Михаил Неделчев. В него можем да открием връзката с "Керана и космонавтите“.

***

Свидетелството на М. Неделчев:

"Участието във "Всяка неделя“ автоматично те превръщаше в публична фигура.

"Всяка неделя“ имаше особен ефект и този ефект беше уникален. Смисълът на предаването беше в една съборност, т.е. всяка неделя "Всяка неделя“ се гледаше от всички.

Това беше една своеобразна неделна следобедна църква.

Така както религиозните хора ходят задължително на църква, така и тези, които искат да са в курса на нещата, задължително гледаха това предаване.

С появата във "Всяка неделя“ ти всъщност ставаш медиатор.

Разбира се, основният медиатор е Кеворк Кеворкян, но особената магия на предаването се криеше в ефекта на свързване на всички българи чрез "Всяка неделя“.

Приносът на "Всяка неделя“ е в три неща.

Първо − наложи категорично самия Кеворкян като свръх-топжурналист, като една публична фигура.

Второ − бяха представяни множество не само гледни точки към различни проблеми, но и се демонстрираше какво означава личностното присъствие в културата, в обществения живот чрез теми, които до този момент не бяха теми на журналистиката.

Трето − обедини всички българи и се създаде един ефект на свързване. Всички ние, които сме били участници в програмата, трябва да сме много благодарни на Кеворк, защото с появата ни на екрана той всъщност ни направи недосегаеми.

Самото афиширане те издигаше в очите на по-дребните управници и ти ставаше важен човек. Кеворк ни даде един статут и за това трябва да му благодарим“.

Анализът е на известния журналист Кеворк Кеворкян. Той е поместен във фейсбук страницата му със заглавие "Църквата, "Всяка неделя“, Керана, Космонавтите".

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Михаела и Венци спечелиха "Един за друг"
Антоанет Пепе и Иво Карамански се сгодиха
Павел Симеонов: Месец май е изключително разнообразен и интересен...
Зорница Аспарухова-Зузи представя най-нашумелите сериали в момент...
Гръцкият режисьор Йоргос Лантимос: Светът е по-странен от моите ф...
ТОП 5 новини в тазседмичната класация на Або


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).