Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Поетът Румен Леонидов ще представи книгата "Моят шабат" на талантливата си съпруга Вивиана Асса в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 13:24 / 18.04.2022Коментари (0)689
©
Литературната среща с известното семейство ще се състои утре, 19 април, от 18.00 часа, в зрителна зала, ет. 2 на Центъра за съвременно изкуство и библиотека.

Книгата "Моят шабат" на Вивианa Асса е вълнуващо словесно приключение, в което стария Бургас е постоянен фон и дори действащо лице – Халите, Славейковото училище, атмосферата в театъра, морето, глухите улички и неподражаеми персонажи от близкото минало. От всяка страница на тази литературна изповед струи човечност, великолепно разказани спомени, поднесени с ярка, емоционална реч. Бургазлии и гости на града ще имат възможност да се срещнат с авторката на "Моят шабат", която ще бъде в компанията на своя съпруг и издател – талантливият поет Румен Леонидов. Проявата се организира по покана на Община Бургас и е част от празничната програма по повод първия рожден ден на Центъра за съвремено изкуство и библиотека.

Литературната среща ще се състои утре, 19 април, от 18.00 часа, в зрителна зала, ет. 2, Център за съвременно изкуство и библиотека.

В "Моят шабат" морският ни град оживява в десетки колоритни образи, в усещането за свързаност с поезията на Христо Фотев и Петя Дубарова, в описанията за морето и малките улички. Повествованието обогатява познанието на читателя за етнопсихологията на българските евреи през ХХ век и тяхната роля в историко-културните събития в града и страната.

"Бургас наистина е особено населено място, освободено от предразсъдъци, може би и затова различните етноси тук живеят лесно", споделя Вивианa Асса.

Книгата "Моят шабат" е отличена с Националната награда "Христо Г.Данов" през 2020 години.

Поетът Николай Милчев споделя:

"Гледам корицата на книгата и я възприемам като стъклопис, над който започва въздухът на небесния човешки живот. Искам да Ви призная, че от много време не съм чел толкова безхитростна, чиста и сладка книга. Много отдавна не съм гледал как едно родословно дърво може да оживее пред очите ми. …"

Проф. Коста Костов споделя:

"Книгата е прочетена на един дъх. …Някога, когато бях съвсем начинаещ лекар и прекарвах част от времето си във вътрешните отделения на окръжната болница на Бургас, се случваше да се срещам с д-р Асса, най-опитния офталмолог в града. Тогава не подозирах, че след години, член на фамилията Асса ще стане един от най-добрите ми приятели. На Виви и бургаския зет Румен Леонидов, дължа много от най-вдъхновените си срещи в живота. Тази книга ще ме върне към някои от тях…..

Ние, бургазлиите, си обичаме града и “Моят шабат" е полет към нашето минало, докосване до “духа на мястото" със слънчевите летни утринни улици, крясъци на гларуси, плисък на вълни и параходни сирени. До онези личности и случки, които са вдъхновили Вивиана Асса."

Литературният критик Георги Цанков споделя:

"Моят шабат е една от най-изповедните, най-разтърсващите, най-човечните книги, появили се през последните години!"

За автора: Вивиана Асса е родена в Бургас. Завършила е Българска филология в СУ "Св. Климент Охридски“. Била е редактор в Агенция "София прес“ и заместник главен редактор на вестник "Ние, жените“. Има публикации във вестниците "Стандарт“, "Труд“, "Поглед“, "Дневник“, както и в списания "Септември“, "Български месечник“, "Море“, "Съвременник“ и др.

Автор е на книгата "Любовни убийства". Печели награда за разказ в литературния конкурс, организиран от Форума на жените от Средиземноморието, Марсилия, 2002.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Бюджет 2024
Бум на коклюш в България
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: