Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Последните думи на Стефко, загиналият при газова експлозия в Испания
Автор: Екип Burgas24.bg 13:07 / 31.01.2021Коментари (0)1102
©
Българин се обажда на гаджето си, докато върви по улица "Толедо". Действието се разива миналия четвъртък в Мадрид, часовникът на телефона му показва 14:54 часа.

"- Доставих вестниците и се прибирам. Ти къде си?

- Зареждам GSM-a в Burger King, на площада пред операта.

- Къде ще хапнем?

- Вкъщи...

Следва оглушителен гръм и връзката изчезва.

- Стефко?! Стефко?! Добре ли си?".

Разговорът продължава точно 33 секунди. Прекъсва, защото 47-годишният Стефко Иванов Кочев, току-що е убит от експлозията на газ в седеметажна сграда. Историята на българина, загинал при адския взрив в Мадрид, вчера разказа испанското издание "Ел Паис", цитирани от България днес.

Когато избухва взрива, Стефко тъкмо е излязъл от Център за социални услуги. Там е кандидатствал за социална помощ, защото с приятелката му изнемогват и за да оцеляват тя се принуждава да проси. Когато се чува експлозията, районът е обвит в бял дим. В този момент стотици хора започват да звънят на спешния телефон 112.

Все още никой не знае какво се е случило, много подозират терористичен акт. Милиони започват да получават снимки и клипчета от мястото на взрива. Валят разговори и мадридчани си звънят един на друг с въпроси "Добре ли си?" и се питат какво се е случило край "Пуерта де Толедо".

През центъра на столицата летят линейки, пожарни, полицейски коли. Сирените им се сливат. Над сградите кръжи хеликоптер на Националната полиция. Постепенно се разбира, че взривът е в седеметажна сграда до училище и старчески дом. На улица "Толедо" силно мирише на газ. Има купища отломки, на фона на които всички по-големи телевизии започват да предават на живо.

Въпреки всичко това приятелката на Стефко, 46-годишната Мариана Кирилова, няма представа какво се е случило с него. Не знае, че се намира на по-малко от километър от мястото, където лежи тялото му. Тя му звъни още единайсет пъти, като с всяко неотговорено обаждане отчаянието й се засилва.

Междувременно Мариана се прибира вкъщи, за да чака Стефко. Влиза в малката им квартира, на четвъртия етаж, в сграда на три минути пеша от централния мадридски площад Пласа де Антон Мартин. В квартирата всичко е много мрачно. Няма отопление и електричество, съответно няма телевизор и интернет. Наемът на апартамента не е плащан от година, но хазяите се оказват добри хора и не гонят Стефко и Мариана. Българката сяда на дивана и седи часове наред, без да пийне нещо или да хапне.

Само се взира с втренчен поглед в екрана на мобилния си телефон, който въпреки че е смартфон, е без интернет и с предплатена карта. До вечерта цяла Испания научава за взрива, посочват се професиите на загиналите, имената им. Мариана не разбира нищо.

"Цяла нощ плаках, защото не знаех какво се е случило. Не знаех къде е Стефко!", разказва пред репортери Мариана и се облива в сълзи, докато показва снимката му на телефона си.

На следващата сутрин жената излиза навън и както предните дни сяда пред близък магазин, за да проси. Това вече й е станало рутина и в най-добрия случай изкарва по 6 или 7 евро на ден, за да сготви нещо вечерта на газовата печка в квартирата. Всичко започва преди около година, откогато Мариана не може да си намери работа. Пандемията съвсем прецаква семейството и само Стефко успява да изкара някакви пари с разнасяне на вестници. Точно когато почти е стигнала до супермаркета, пред който ежедневно проси, Мариана е спряна от двама цивилни мъже.

- Познавате ли Стефко Кочев?, питат те.

- Да, какво се случи с него?!, Какво се е случило?!, започва да вика Мариана,

- Елате с нас. Ние сме полицаи, легитимират се мъжете.

От тях Мариана разбира страшната вест. Ченгетата й предлагат психологическа помощ, но тя отказва. Полицаите изпращат Мариана обратно до квартирата.

"Не искам нищо", казва жената и пред репортерите на "Ел Паис", които я намират 9 дни след случилото се отново да проси на обичайното място.

Иначе тялото на Стефко продължава да е в камера в Института по съдебна медицина, разположен северно от Мадрид. Мариана Кирилова заявява пред ченгетата, че иска да види приятеля си за последно, но те й отказват, защото лицето му е обезобразено от експлозията. Стига се и до сериозна правна и финансова бъркотия около предаването на трупа на българина. Мариана не може да удостовери пред властите, че му е близка, тъй като двамата са гаджета от три години, но не са женени.

Полицията и Интерпол започват издирване на роднини на загиналия, като научават, че майката на Стефко живее в България. До момента тя все още не е пристигнала в Испания. Близките нямат и финансова възможност да поемат погребението. Общинският съвет в такива случаи може да плати разходите, но преди това трябва да се появи роднина, който да удостовери самоличността си. Срокът за това е 14-дневен, като през тези две седмици между администрациите на Испания и България трябва да се прехвърлят куп документи.

Търсенето на близките в България се оказва много трудно.  Благодарение на приятели на Стефко, които впоследствие разбират за трагедията, майката все пак е намерена. Жената е на 64 години, а преди 40 дни починал и мъжът й. Приятелите започват да събират пари, които да й пратят, за да стигне до Испания. Отиват и в посолството, за да ускорят процеса.

Майката се очакваше да пристигне снощи в Мадрид. Пътува 72 часа с автобус, с прекачвания. Приятелите на Стефко са събрали 1800 евро, които освен за билетите ще стигнат и за кремацията и за погребението му. Очаква се това да стане през следващите няколко дни.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Януари 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: