Правилната закуска е от решаващо значение за баланса на хормоните
Правилната закуска е от решаващо значение за баланса на хормоните. Това споделя руският лекар Александър Мясников и разкрива как да закусваме правилно. Според него първото хранене за деня задължително трябва да включва протеин и сложни въглехидрати.
Най-важното правило, според експерта, е никога да не пропускате закуската.
"Закусвайте здравословно всеки ден и ще почувствате прилив на енергия", казва д-р Мясников.
Лекарят твърди, че закуската задейства циркадния ритъм на много органи. Нашата хормонална система чака сутрин храната да влезе в стомаха.
"С набавянето на храна след сън хормоните започват да работят и ако не ядете навреме сутрин, енергията се задържа в тялото и съответно се наблюдава наддаване на тегло“, казва д-р Мясников.
"Първото хранене трябва да съдържа протеини и сложни въглехидрати, като бъркани яйца, каша, но не и кафе с шоколад или сандвич с бял хляб и майонеза", предупреждава експертът.
"За отслабването всички хранения, общата калоричност на диетата, но особено вечерята, са важни за правилното функциониране на панкреаса и стабилизирането на инсулина в кръвта“, казва диетологът Юлия Лементина.
Храните за вечеря, които насърчават отслабването, трябва да са леки, богати на протеини, витамини и минерали, както и нискокалорични и лесно смилаеми, казва диетологът. Д-р Лементина посочва няколко варианта за храни за вечеря, които насърчават загубата на тегло, пише actualno.com.
Пиле или риба - протеинът в месото или рибата ви помага да се чувствате сити по-дълго, което може да намали желанието за преяждане.
"Гответе на пара или скара пилето или рибата, като избягвате пърженето в олио“, съветва диетологът.
Зелените зеленчуци като спанак, броколи или аспержи са отличен източник на витамини, минерали и фибри, като същевременно са с ниско съдържание на калории. Можете да ги добавяте към салати или да ги приготвяте на пара. Бобовите растения, като боб или леща, са богати на протеини и фибри, което ви помага да се чувствате сити.
"Можете да направите супа от боб или да го добавите към салата“, казва специалистът.
Тофуто е вегетариански източник на протеин, който също е с ниско съдържание на калории. Можете да го използвате при готвене на ястия като задушени зеленчуци с тофу или задушено тофу със зеленчуци.
"Направете яйчен омлет със зеленчуци като домати, спанак или гъби. Омлетът е богат на протеини и с ниско съдържание на калории", съветва диетологът.
Специалистът препоръчва още елда или овесени ядки. Те съдържат много фибри, които насърчават усещането за ситост и са богати на витамини и минерали.
"Можете да приготвите каша с вода или нискомаслено мляко“, казва д-р Лементина.
Тя препоръчва и консумацията на нискомаслените млечни продукти, като нискомаслено кисело мляко или нискомаслена извара - те са източник на протеини и калций и са с ниско съдържание на калории.
"Важно е да запомните, че загубата на тегло идва не само от здравословна диета, но и от умерена физическа активност. Добра идея е да обсъдите всички диетични промени с диетолог или лекар“, казва д-р Лементина.