
ЗАРЕЖДАНЕ...
Пресните и свежи спанак, лапад, коприва, киселец, рукола ще заредят телата ни | ||||||
| ||||||
За повечето хора салатата е един чудесен вариант за включването на изобилието от зеленолистни растения като гарнитура към основното хранене. Добре е да консумираме зеленолистните под формата на салата поне два пъти на ден като част от обедното и вечерното хранене, като консумирането на микроси или младите растения е препоръчително, тъй като младото растение съдържа между 40% и 100% по-висока концентрация на хранителни вещества спрямо възрастното растение. Овкусяването на салатата с малко лимон или гарнирана с авокадо, с маслини, с ябълки, със семена, е много полезно, тъй като това са естествените противовъзпалителни Омега-3 мастни киселини, посочи тя и добави, че това е най-добрият начин, по който можем да консумираме зеленолистните зеленчуци. "Ако желаем, можем да ги включим като компонент и от сутрешното си смути, като ги комбинираме с боровинки, ягоди, череши, с ябълки, със семена. Това е здравословен вариант на смути.“ Храненето през горещите летни дни трябва да бъде съобразено със сезона и да бъде леко, посъветва специалистът и добави, че тук много важна роля има хидратацията на организма, основно базирана върху водата. "Може да включим инфузирана вода, т.е. вода в която има нарязани краставички, лимонче просто за аромат, за свежест. Можем да включим билкови чайове или в някои случаи зелени чайове, бял чай с лимон, с малко джинджифил, както и запарки.“ Нуждите от вода на организма са съобразени с телесно тегло на всеки човек, но ако имаме повишена двигателна активност или има много високи температури, приемът на вода трябва да се увеличи, като е добре да се добавят и няколко кристалчета морска сол. "За нас е важно да консумираме много малко, но все пак малко сол, хубава келтска, хималайска или някаква морска, неизбелвана, нетретирана сол, в която има всичките следи от всички минерали, за да може да набавим на тялото си необходимия минерален състав и да поддържаме електролитния баланс през топлите и горещи дни,“ поясни тя. Според нутрициониста е добре да се храним разнообразно и балансирано и да не приемаме хранителни добавки, ако не се налага. "Хранителните добавки имат своето място при конкретни специфични клинични състояния, при конкретни доказани чрез изследвания дефицити, и тяхната потенция, доза и продължителност на прием се определят от специалист,“ категорична е Яна Данаилова. |
тел.: 0886 49 49 24
novini@burgas24.bg