Пресните и свежи спанак, лапад, коприва, киселец, рукола ще заредят телата ни

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
08:57 / 22.04.2025
1130
Зеленолистните растения са изключително подходящи храни през пролетта и лятото. Пресните и свежи спанак, лапад, коприва, киселец, рукола ще подпомогнат телата ни, като ги заредят с онези липсващи витамини и минерали, които отсъстват от зимните трапези. Това каза нутриционистът Яна Данаилова пред Росица Ангелова в предаването "Здравето на фокус“ на Радио "Фокус“.

За повечето хора салатата е един чудесен вариант за включването на изобилието от зеленолистни растения като гарнитура към основното хранене. Добре е да консумираме зеленолистните под формата на салата поне два пъти на ден като част от обедното и вечерното хранене, като консумирането на микроси или младите растения е препоръчително, тъй като младото растение съдържа между 40% и 100% по-висока концентрация на хранителни вещества спрямо възрастното растение.

Овкусяването на салатата с малко лимон или гарнирана с авокадо, с маслини, с ябълки, със семена, е много полезно, тъй като това са естествените противовъзпалителни Омега-3 мастни киселини, посочи тя и добави, че това е най-добрият начин, по който можем да консумираме зеленолистните зеленчуци. "Ако желаем, можем да ги включим като компонент и от сутрешното си смути, като ги комбинираме с боровинки, ягоди, череши, с ябълки, със семена. Това е здравословен вариант на смути.“

Храненето през горещите летни дни трябва да бъде съобразено със сезона и да бъде леко, посъветва специалистът и добави, че тук много важна роля има хидратацията на организма, основно базирана върху водата. "Може да включим инфузирана вода, т.е. вода в която има нарязани краставички, лимонче просто за аромат, за свежест. Можем да включим билкови чайове или в някои случаи зелени чайове, бял чай с лимон, с малко джинджифил, както и запарки.“

Нуждите от вода на организма са съобразени с телесно тегло на всеки човек, но ако имаме повишена двигателна активност или има много високи температури, приемът на вода трябва да се увеличи, като е добре да се добавят и няколко кристалчета морска сол. "За нас е важно да консумираме много малко, но все пак малко сол, хубава келтска, хималайска или някаква морска, неизбелвана, нетретирана сол, в която има всичките следи от всички минерали, за да може да набавим на тялото си необходимия минерален състав и да поддържаме електролитния баланс през топлите и горещи дни,“ поясни тя.

Според нутрициониста е добре да се храним разнообразно и балансирано и да не приемаме хранителни добавки, ако не се налага. "Хранителните добавки имат своето място при конкретни специфични клинични състояния, при конкретни доказани чрез изследвания дефицити, и тяхната потенция, доза и продължителност на прием се определят от специалист,“ категорична е Яна Данаилова.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Венера влиза в Овен, ето какво да очакваме 
Скоростта от 90 км/ч при движение по магистрала обещава намаляван...
Яжте този плод на гладно за здрав черен дроб
Доц. Валери Велев: Рискът от лаймска болест не се увеличава, ако ...
Всички рибари могат да му завиждат, той улови почти 100-килограмо...
Напрежението в "Ергенът" расте, три участнички си тръгнаха преди ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).