Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Престижна класация: Българският таратор е сред най-вкусните супи в света
Автор: Екип Burgas24.bg 16:49 / 20.04.2023Коментари (0)1282
©
Българският таратор е сред най-вкусните супи в света!

Това отсъжда в престижна класация титулуваното кулинарно издание "Тейст Атлас", което изследва храни от цялата планета. От 100 избрани супи родният таратор се нарежда на впечатляващото 23-о място, като изпреварва ястия на държави с доказана класа в кулинарията - Италия, Мексико, Чехия и други.

"Тараторът е българска студена супа, приготвена от българско кисело мляко, краставици, чесън, наситнен копър, слънчогледово олио, орехи и малко вода или лед. Въпреки това има много разновидности на тази освежаваща супа (особено в Северна Македония), така че някои съставки може да бъдат пропуснати, докато други могат да бъдат добавени - ядките понякога се заменят с хляб, а краставиците понякога се заменят с моркови или маруля. Разновидност, известна като обикновен таратор, се прави с оцет и вода вместо кисело мляко. Супата винаги се сервира добре охладена и е особено популярна в горещите летни дни", пишат експертите от "Тейст Атлас", цитирани от "България Днес".

Безспорен №1 в класацията е японската супа "тонкоцу рамен" - млечен, кремообразен и мазен бульон, който се готви от свински кости в продължение на часове или дни. В ястието има нудли от пшеница и различни топинги - яйца, бамбук, водорасли, царевица, масло или други.

И докато "тонкоцу рамен" е популярна по целия свят, то българският таратор е феномен и в Космоса. Оказва се, че въпреки напредналите технологии в развитите държави родните учени приготвят най-сладкия боб, таратор, всевъзможни готвени манджи и изобилие от плодове за десерт на хората, пращани в Космоса, разкриват пред време от Института по космически изследвания при БАН.

"Разбира се, в нито една от изброените храни няма вода, налага се астронавтите в Космоса сами да си ги приготвят, като ги разреждат. Преди да стане годен за ядене, тараторът е сух и лек", посочват от института.

Въпреки че е традиционна супа в българската кухня, тараторът произхожда от Близкия изток, а в средата на ХХ век възниква у нас в позната форма.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Издирват Пепи Еврото
Поскъпване на хранителните продукти
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: