Проф. Симеонов: Филмът "Oпeнxaймep" е едно предупреждение за това до какво ще доведе милитаризирането на света

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
14:13 / 23.07.2023
932
Светът е променлив и гъвкав и ще съумее да се справи с предизвикателствата, които днешният ден му предлага. Това каза в предаването "Сториборд" на Радио "Фокус" Васил Симеонов, професор във факултета по химия и фармация на СУ.

"Искрено се надявам на това. Конфликтите, които сега зреят и на които сме свидетели днес водят до консолидиране на сили, които са в състояние да попречат на негативния ефект на песимизма в развитието ни", смята още Симеонов в коментар на биографичния филм "Oпeнxaймep“ нa Kpиcтoфъp Hoлaн.

Филмът разказва за иcтopиятa нa Джулс Poбъpт Oпeнxaймep, дoĸaтo тoй и нeгoвият eĸип oт yчeни paбoтят ycилeнo, зa дa cъздaдaт aтoмнaтa бoмбa, ĸoятo щe пoмoгнe нa cъюзничecĸитe cили дa cпeчeлят Bтopaтa cвeтoвнa вoйнa.

"Джулс Опенхаймер е физик от голяма величина, голяма личност, той е един от пионерите на квантовата физика в САЩ. Допълнително е получил образование и в Европа, където по това време е меката на атомната физика. Той пренася тези плодотворни идеи, създавани в лабораториите на Европа тогава в САЩ. Той е бил универсална личност, с широки интереси и необикновен характер - смел в идеети си,  но и твърде плах в действията си", разказа проф. Симеонов.

По думите му, Опенхаймер не е могъл да не си дава сметка за това какво означава реализирането на проекта "Манхатан". Той е бил изправен пред дилемата дали да  създаде нещо от национално значение, или да се опита да спре цялото развитие в името на по-нататъшно човешко съществуване. Но в онзи момент той е бил изцяло зад това да се отдаде възможност за по-бързото приключване на войната, с възможно по-малко жертви. Било е въпрос на време. Въпрос за необходимото зло.

"И наистина, светът изведнъж получава информация за това какво може да направи науката, ако впрегне усилията си в тази посока. Пред него е стоял въпроса от една страна да се спре развитието на проекта, за да не се достига до геноцида, но от друга страна стои въпроса за това, че войната е ужасно нещо. Аз приемам решението на Опенхаймер да възглави проекта именно с тази цел да спре войната", добави проф. Симеонов. 

Според него, в науката винаги съществува въпросът за вината. "Ако преди 100 години бяхме знаели, че ще се създаде машина, която всеки ден ще избива по пътищата хиляди хора, може би никога нямаше да го създадем", добави ученият. 

Той обясни и какво представлява атомната бомба. При нея идеята е как разпадът на атомното ядро може да довете до колосална енергия с изключителна сила. Целта е да се достигне критична маса от обогатен радиоактивен изотоп и да се създадат възможности за включване на ядрена реакция. Да започне верижна реакция, която да освободи огромно количество енергия при разпада на атома. 

На въпрос на водещия могат ли подобни филми да служат като превенция срещу милитаризма проф. Симеонов отговори, че те винаги предупреждавт за възможните опасности. Проникването в личния свят на Опенхаймер показа неговата разнородност и универсалност и как подхожда във всеки конкретен случай. Това е едно предупреждение, макар и със стара задача, за това до какво може да доведе едно милитаризиране на света.

Виж коментарите (0)

Още по темата (6854):
07.05.2024 Родният хайлайф се скъса да си показва яйцата, Камелия - майстор на
агнешкото
22.04.2024 Сериалът "Baby reindeer": Шокиращо искрено изследване на тормоза и
обсесията
05.04.2024 Вини Джоунс отново намери любовта
10.03.2024 Филип Аврамов сподели за уроците, които научаваме от бащите си
08.03.2024 Кейти Пери напомни колко дръзка може да бъде
01.03.2024 Черната Златка показа мъжа си - любител на татусите
Още новини от Любопитни новини:
Превръщането на всички кръвни групи в нулева
Двата острова, които са само на 4,8 км един от друг, но в същото ...
Нидал Алгафари с ударни думи за жена си: Преди да се запознаем, м...
Кръстю Лафазанов с емоционална изповед за покойната си съпруга
Този витамин се съдържа в месото, жълтъците и някои ядки, но при ...
Една от най-сексапилните ни журналистки показа родителите си


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).