Променят заглавието на култовия роман "Десет малки негърчета"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:15 / 26.08.2020
766
Френският превод на детективския роман на Агата Кристи "И тогава не остана никой" ще промени заглавието си, за да премахне обидна дума, която вече заличена от британското издание преди десетилетия, предаде френската телевизия RTL.

От издателството са уточнили, че заглавието "Dix Petits Negres" ("Десет малки негърчета") ще стане "Ils Etaient Dix" или "Те бяха десет".

Решението за промяна на френското заглавие на един от най-продаваните романи на "Кралицата на криминалния роман" е взето от правнука ѝ Джеймс Причард, който оглавява компанията, която притежава литературните и медийните права върху творбите на Кристи.

Той е казал пред RTL, че книгата, публикувана за първи път във Великобритания през 1939 г. под заглавие "Десет малки негърчета", взето от естрадна песен, идвало от време, когато такъв език е бил често срещан.

Неизползването на думи, "които разстройват хора", изтъква Прихард, "просто ми се струва много разумна позиция да имаш през 2020 г.".

Думата "негър", появила се 74 пъти във френската версия на книгата, ще бъде заменена с думата "солдат" или "войник" в последния превод на Жерар дьо Шерже, уточнява RTL.

Книгата придоби сегашното си английско заглавие във Великобритания през 1980-те години, следвайки примера на американското издание, което излезе като необидното "И тогава не остана никой" още при първото си публикуване през 1940 година.

Тя се появи също и под заглавието "Десет малки индианци", расово натоварен термин, който сам по себе си е спорен в Америка в днешно време.

Книгата е продадена в над 100 милиона копия, което я прави един от най-продаваните романи на всички времена.

Франция, която е в разгара на дебата за предполагаем расизъм в полицията и обществото като цяло, беше една от последните държави, които продължаваха да използват оригиналното заглавие.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Нана: Не ми беше лесно да се разделя с България
В Северните Родопи цъфти "цветето на императорите"
Веселин Маринов: Страх ме е да отида в моята къща
На 70 една от най-големите ни певици не спира да пее и твори
Надежда от "Ергенът" с доста провокативни снимки
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в България за...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).