Първият Форум за късометражно кино в Бургас беше открит пред пълна зала

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:18 / 11.11.2014
629
Вчера, пред пълна зала "Георги Баев" в КЦ Морско Казино в Бургас, беше дадено началото на първия Форум за късометражно кино в града. Със селекция от 68 късометражни филма, които за първи път може да бъдат видени в града. С категорично желание и намерение форумът да се трансформира директно във Фестивал на късометражното кино, организаторите обещаха да работят в посока развитие на алтернативната и качествена културна среда в града.

В първата вечер на форума, бяха излъчени 12 късометражни филма, дело на млади български режисьори, които проблематизират 25-годишния преход. Липсата на преживяване на комунизма от първо лице рефлектира върху интересния и необременен прочит на историите, които бяха представени в два тематични блока по време на откриването. Това предизвика интерес и събуди противоречиви реакции в публиката.

Форумът продължава до неделя, като в днешната програма се отличава с едни от най-забележителните и награждавани заглавия от Международния фестивал за късометражно кино "В Двореца".Едно от тях е "Дани Бой". Швейцарска анимация, което ще видим в първия блок на програмата. Режисьорът Марек Скробецки записва лентата 5 години след атентата на 11 септември, като разгръща историята на едно отхвърлено от обществото момче,принудено да нарани себе си в търсене на любовта. Филмът е с награда за най-добра анимация от 9-тия фестивал "В Двореца". Една от най-впечатляващите ленти е испанската - "Дисекция на една буря"-Жена, наречена Д, търси убежище от мъчителното минало в един санаториум сред планините. Натрапчивата мисъл, от която бяга, е смъртта. Но за Д смъртта е приела необичайна форма - собствената й коса. С награда за най-добър игрален филм от 9-тото издание и специална награда за операторско майсторство, филмът е с впечатляваща визия и сюжет.

Вторият блок се отлива с филма "Машина", обиколил над 60 кино фестивала по света.Изключително показателен филм, който илюстрира отмъщението на една беззащитна жена. Базиран на стара скандинавска легенда "Вулва дентата", филмът извежда по особено дързък и скандализиращ начин общоприетата истина за силата на природата и безсилието на човека пред нея.

Останалите заглавия за вечерта, които публиката може да види са:

Първи блок от 18:00 часа
• Тента над релсите
• Дъщерите на майка й
• Игрището на Ана
• Дани Бой
• Любов за трима
• Дисекция на една буря

Втори блок от 20:00 часа
• Захар
• Херман
• Дни на любов
• Куклата на Берни
• Машина
• Близначките от улица "Залез"


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Полина от Hell’s Kitchen стана фолкпевица
Шокираща сцена на изнасилване в новия филм на Мария Бакалова
Голямо признание за Лили Иванова
Тази билка лекува стомаха и помага при лечението на кисти
Митко Щерев за най-известната си песен: Намирах я за демоде
Много звезди и много причудливи тоалети на червения килим в Кан


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).