Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Пържиграх, Кривонос и други села със смешни имена в България
Автор: Екип Burgas24.bg 17:07 / 06.07.2022Коментари (1)624
© Burgas24.bg
В България има 5000 села (към 31 декември 2019 г.). Имената на някои от тях действат по-свежо от сутрешно кафе и искрено ще ви разсмеят.

Тези населени места са кръщавани така, че ни карат да се питаме каква ли е чудната история, която стои зад имената им. Това са едни от тайните кътчета на България, пише Ladyzone:

Жабокрът, Кюстендилско

Население - 682 жители

Селото е разположено между 3 реки, където в миналото е имало блато. Имало голям брой жаби, както и къртици. Оттам идва и името на селото. С течение на времето и облагородяване на селото, влажните местности са намалели. А с тях и животните. Въпреки това съществуването им продължава да създава проблеми на зеленчуците, които се отглеждат тук. 

Вещица, Белоградчишко

Население - 47 жители

Според местна легенда турчин, който имал чифлик в съседство, видял, че непознати жени се къпят в реката. Избягал, защото помислил, че са вещици. Така дошло и името му.

Според друга теория името е свързано с това, че хората са "вещи", т.е. знаещи. Населението тук в миналото се е препитавало с ковачество, зидаро-мазачество и др.

Горно и Долно Уйно, Кюстендилско

Население - 13 жители

Коренът на думата за имената на тези села е "вуйна". Според легендата между двете села живеело семейство и момичето от едното от тях все казвало, че отива "при горната уйна, утре при долната уйна". Така се родили имената на селата. Въпреки че сега селата са с много малко жители, преди повече от век Горно Уйно е било третото най-голямо село в Кюстендилско. Населението там е наброявало над 1300 души.

Баница, Врачанско

Население  - 1149

Името на селото е славянско, умалително от "баня“ – топъл минерален извор. По време на османското владичество името е запазено и в турските документи е записвано като Баниче.

Торбалъжи, Габровско

Население - 16 

Според местна история в миналото тук минавали много корен, а в каруците им карали товари. Понеже пътят бил стръмен, конете спирали. Тогава стопаните им изваждали торбите със зоб и ги примамвали, за да продължав да вървят. 

Така дошло и името Торбалъжи. Имало е опити то да бъде сменено, но заради чувството за хумор, с което габровци са известни, то останло. 

Кривонос, Брезнишко

Население - 8 жители

Според легендата двама турци харесвали една красива българка и искали да я вземат за робиня. Когато се опитали да я отлекат, брат й влязъл в бой, за да я защити. Турците му счупили носа, но самите те понесли по-тежки поражения и избягали. Историята веднага се разнесла из цялото село и героизмът бил награден с име. 

Селянин, Ихтиманско

Население - 7 жители

Интересен факт за това село е ударението в името. То не е на Е, както се произнася в думата за човек от село, а на Я. То е и най-старото във вакарелския регион.

Пържиграх, Тревненско, няма жители

Името на селото идва от една особеност в ежедневието на мелничар от миналото. Когато хората ходели да си мелят брашно там, забелязали, че той постоянно си пържи граха. Оттам тръгнало и името на селото.

Тъпчилещово, Омуртажко

Население - 59 жители

Историята на селото е свързана с остри пререкания, изнасилвания и убийства между турци и българи.

Селото е съседно на друго интересно място - Беломорци. Особеностите в говора тук са много забележителни. Беломорският диалект е наситен разговорно с думи като "Щу“ /Какво/ "Ке“ /Ще/, "Хатя“ /Хвана/, "Галиба /Май/ и др. За демонстрация често се употребява майтапчийското "Ти оти си хиркал леляци по корията ре ?“ Това значи  "Ти защо си гонил щъркели в гората, бе?“.

И още интересни имена - Козица, Недоклан, Държава, Ветрушка, Казак, Ламбух, Селска поляна, Щит, Каменна река, Остър камък, Лятно, Пчела, и др.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: