Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Пътници на круизни кораби сигнализираха за гигантски медузи с дебели пипала
Автор: Екип Burgas24.bg 14:53 / 28.02.2023Коментари (0)641
©
Гигантски медузи фантоми - дълбоководни същества, които приличат на НЛО тип космически кораби с дебели пипала, които се подават от долната им страна - са докладвани от пътници на круизни кораби, които са забелязали неземните животни край бреговете на Антарктида, показва ново проучване.

Гигантските медузи фантоми (Stygiomedusa gigantea), едни от най-големите безгръбначни хищници в морските дълбини, са изненадали гостите, возили се в подводница на оператора на круизни линии Viking в началото на 2022 г. Според проучване, публикувано в списание Polar Research, изследователите са преценили, че медузите са били по-дълги от 5 метра, като една от тях се е простирала на дължина от поне 10 метра.

Първият автор на изследването Даниел Мур за първи път разбрал, че гостите са се сблъскали с гигантския фантом, когато видял снимка на една от тях на камерата на пътник.

Гигантските медузи живеят във всички океани, с изключение на Северния ледовит океан. Тъй като обаче тези загадъчни същества обикновено плуват дълбоко под повърхността, те почти не се виждат от хората. Новото изследване описва преки наблюдения на три различни медузи, направени по време на подводни гмуркания край Антарктическия полуостров.

"При всяко наблюдение медузата изглежда, че плува бавно, леко пулсирайки с камбаната си за задвижване", казва Мур. "Изглежда, че те не са показали никакво притеснение от светлините на подводницата или реакция на нашето присъствие."

Медузите бяили забелязани на дълбочини 80 м, 87 м и 280 м. Гигантските медузи фантоми обитават предимно дълбочини под 1000 м, но се срещат и по-високо в Южния или Антарктическия океан. Все още не е известно защо се задържат в сравнително плитките води около Антарктида.

Мур отбеляза, че едно от възможните обяснения е, че медузите плуват по-високо, за да се изложат на ултравиолетовата радиация, която ще ги отърве от паразитите. Друга хипотеза, изказана от Мур, е, че издигащите се дълбоки води, които се намират около континента Антарктида, просто ги носят нагоре. Мур се надява, че наблюденията им ще доведат до по-добро разбиране на живота на гигантските медузи фантоми.

Практиката на круизните компании да водят пътници до Антарктида предизвиква известни спорове. На 2 февруари Бреговата охрана на САЩ обяви, че се е присъединила към международни партньори, за да разследва четири смъртни случая и други произшествия с участието на американски граждани на антарктически пътнически кораби между 15 ноември и 1 декември 2022 г. Това включва един смъртен случай на кораба Viking Polaris, управляван от Viking, след като голяма вълна е ударила кораба.

Бреговата охрана на САЩ описва Антарктика като "уникална високорискова" среда и има за цел да подобри морската безопасност и да предотврати подобни инциденти в бъдеще. Водите около Антарктида могат да бъдат коварни, а континентът има история, в която се изявяват безстрашни изследователи в известни експедиции.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: