Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Разследват компания на Илон Мъск за мозъчни чипове
Автор: Екип Burgas24.bg 11:23 / 13.03.2022Коментари (0)611
©
Компанията за импланти на Илон Мъск - Neuralink  признава, че опитни маймуни са загинали в проект за тестване на мозъчни чипове, но отрича обвиненията за жестокост към животните.

В публикация на своя уебсайт, Neuralink се обръща към "последните статии“, които "повдигнаха въпроси относно използването на Neuralink върху опитни животни в Калифорнийския университет Davis Primate Center“ (UC Davis). Компанията твърди, че "всички нови медицински устройства и лечения трябва да бъдат тествани при животни, преди да могат да бъдат етично изпитани върху хора.“

Маймуните макаки са били използвани при тестване от Neuralink, тъй като компанията разработва имплантируеми чипове с Bluetooth,  вмъкнати в мозъците на маймуната, които според Мъск могат да комуникират с компютрите чрез малък приемник.

През април миналата година Neuralink заяви, че маймуните могат да играят Pong – компютърна игра, използвайки само ума си. Когато пускат видео на Пейджър (мъжки макак), той движи курсора на екрана, без да използва джойстика.

Компанията заяви, че това е постигнато, след като чипът Neuralink е подал информацията от невроните на маймуната в декодер, който след това е бил използван за прогнозиране на планираните движения на ръката на Пейджър, позволявайки изходът от декодера да се използва за преместване на курсора.

Изявлението на Neuralink идва, след като Комитетът на лекарите по хуманна медицина – американска организация с нестопанска цел, която се застъпва за алтернативи на тестването върху животни, изпрати писмо до Министерството на земеделието на САЩ (USDA). В него тя се позовава на нарушения и настоява за разследване на това, което нарича "очевидни груби нарушения на Закона за хуманно отношение към животните, свързани с лечението на маймуни, използвани в инвазивни мозъчни експерименти.“

В документа се твърди, че опитите са проведени в съответствие с договорни споразумения между UC Davis и Neuralink. В писмо до USDA, което обхваща повече от 700 страници, Комитетът на лекарите заявява, че записите, които е получил за 23-те маймуни, използвани в експериментите, отразяват "модел на изключително страдание и небрежност на персонала“. 

Тогава Комитетът завежда първото си дело, през 2021г. В прессъобщение на 10 февруари той твърди, че UC Davis е получил повече от 1,4 милиона долара финансиране от Neuralink за провеждане на експериментите върху маймуните макаци.

От CNN се свързали с UC Davis и Управителния съвет за коментар. В изявление пред KCRA 3 говорителят на UC Davis Анди Фел казва: "Протоколите за изследване бяха внимателно прегледани и одобрени от Институционалния комитет за грижа и използване на животните на кампуса. Работата е извършена от изследователи на Neuralink в съоръжения в Националния изследователски център за примати в Калифорния в UC Davis. Персоналът предоставя ветеринарни грижи, включително денонощно наблюдение на опитни животни.“

На 10 февруари Комитетът на лекарите завел второ дело за публични записи, за да принудят университета да пусне видеоклипове и снимки на опитните маймуни.

На делото комисията твърди, че служителите на университета "отстранили парчета от черепите на маймуни макаци резус и вкарали електроди в мозъците на животните.“ Твърди се, че на маймуните не са били предоставени адекватни ветеринарни грижи и че "неодобрено вещество“, известно като BioGlue, "убива маймуните, като унищожава части от мозъка им“.

В блога си Neuralink твърди, че има "едно хирургично усложнение, включващо използването на одобрения от FDA продукт (BioGlue)“ и впоследствие една от маймуните е била евтаназирана.

В съдебния процес Комисията казва, че Калифорнийският университет е отказал да пусне снимки и видеоклипове от експериментите, заявявайки, че записите принадлежат на Neuralink – частна компания, която не е обект на Закона за публичните записи на Калифорния, пише сайтът zdrave.to.

В изявление, публикувано на уебсайта им, Neuralink заявява, че компанията е "абсолютно ангажирана в работата си с животни по възможно най-хуманния и етичен начин“.

По отношение на твърденията за евтаназия от лекарския комитет, Neuralink отговаря, че "две животни са били евтаназирани на планираните крайни дати, за да се съберат важни хистологични данни, а други шест по преценка на медицинския съвет на ветеринарния персонал в UC Davis.“

Neuralink заявява, че е взел решение да си партнира с UC Davis през 2017 г. за провеждане на изследвания, базирани на животни. През 2020 г. компанията на Мъск откри вътрешен вивариум от 6000 квадратни фута за настаняване на селскостопански животни и макаци резус, според изявлението на Neuralink.

Джеръми Бекъм, координатор на застъпничеството на научните изследвания в Комитета на лекарите, споделя в прессъобщение, че документите, използвани от комитета в писмото до USDA, "разкриват, че мозъците на маймуните са били осакатени, а животните оставени да умрат в ужасни страдания.“

Neuralink по-рано заяви, че целта на тяхното изследване е да даде възможност на човек с парализа да може да работи с устройство, като компютър или телефон, използвайки само мозъчната си активност.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2023 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: