Ресторантите на един от най-известните в света шеф-готвачи са истински ад за персонала

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
12:57 / 25.05.2023
719
Нурсет Гьокче изглежда като предопределен да се нареди сред онези свръхпопулярни шеф-готвачи, които всеки познава.

През 2017 г. той става известен като Salt Bae, след като се снима как ръси страстно пържола със сол. Следва моментална слава и разрастване на веригата му ресторанти, в които отскачат имена като Леонардо ди Капиро, Лео Меси, Дейвид Бекъм, Джей Балвин и Риана.

В заведенията си Гьокче сервира стекове, облепени целите в ядивно злато, бургери за над 100 долара и баклава, отново облепена със злато.

В кухните на Salt Bae и сред служителите му обаче положението далеч не е толкова лъскаво и розово.

Важно е да отбележим, че от един ресторант за стекове и бургери Гьокче успя да разшири бизнеса си до 22 заведения на три континента. И то изключително скъпи заведения, които му носят приходи от над 27 млн. долара годишно. Само ресторантът на турчина в Лондон изкарва около 9,2 млн. долара на година.

Изданието Insider успява да говори с девет бивши служители на Salt Bae, които разкриват, че може би истинската "Кухня на ада" не е при Гордън Рамзи или при шеф Виктор Ангелов, а в ресторантите на Гьокче.

Работниците описват ресторантьора като разглезен, влюбен в собствения си образ човек, който има нездрава любов към лукса и показността. Някои го представят и като тиранин, който е вманиачен по печалбите, но в същото време е болезнено свидлив, когато трябва да плаща за чуждия труд.

"Неговият свят е само слава и мемета в Instagram", заявява един от бившите служители на Гьокче.

Той разказва, че Salt Bae всъщност отдавна не готви в собствените си заведения и ги посещава, само за да се снима със звездните посетители и да позира пред камерите.

Друга бивша служителка на Гьокче от лондонския му ресторант споделя за Insider, че когато започнала да обмисля дали да приеме работата при него, колеги я предупредили да стои далеч от заведенията на турския готвач. Тя обаче си казала, че е свикнала да работи в стресова среда и приела.

Жената описва обстановката като "Игрите на глада" - никой от работниците не знае дали до края на деня няма да бъде ненадейно уволнен от Гьокче.

Допълва още, че Salt Bae има навика да наблюдава тайно готвачите и сервитьорите си и при най-малкия гаф да ги освобождава от работа. Една сервитьорка била уволнена на секундата, защото счупила чаша, а кандидат за салонен управител не бил нает, защото дошъл на интервюто с риза, която Гьокче не харесал.

Същата бивша служителка не крие, че турският ресторантьор ставал невероятно нервен и сприхав, когато заведението му е празно, например в следобедните "мъртви" часове.

Нурсет Гьокче успява да наложи и култура на сексизъм и пренебрежение към жените, третирайки ги като втора ръка хора и дискриминирайки ги по всевъзможни начини.

Това заявява друга бивша служителка на Salt Bae - барманка от ресторанта му в Ню Йорк. Тя обяснява, че докато мъжете сервитьори са длъжни да носят строги елегантни костюми, жените са принудени да са с разкопчани ризи и свръхкъси поли.

"Изглеждахме, сякаш отиваме на дискотека - разголени топове, къси поли, високи токчета", оплаква се барманката.

След като настоява пред мениджъра си да носи по-консервативна униформа - закопчана риза и дълъг панталон - тя е уволнена. Бившата служителка също така посочва, че не е рядкост жените в ресторантите на Гьокче да получават по-малко заплащане от мъжете, независимо, че вършат еднакво количество работа.

Всъщност тя не е единствената, която смята, че на работниците се заплащат несправедливо скромни заплати на фона на изключително скъпите менюта, които готвачът предлага, предаде TravelNews.

В момента срещу Гьокче се водят общо седем дела за уронване на авторитета, психически травми, дискриминация по полов признак и неетично отношение на работното място.

Кристи Ройтер, адвокатка на готвача, е категорична, че това са скалъпени обвинения. За Insider и британския Independent тя подчертава, че в не много далечното минало клиентът ѝ е печелил подобни дела и че в момента се повтарят вече оборени в съда клевети срещу Гьокче.

Ройтер казва още, че не е рядкост популярни шеф-готвачи и техните елитни ресторанти да стават обект на недоброжелатели и Salt Bae не прави изключение.

Един от бившите служители на Гьокче възразява като казва, че луксът в ресторантите на турчина е пълна заблуда.

"Всичко - от салфетките, през сервизите, до месото - е дяволски евтино", категоричен е той.

Виж коментарите (2)

Още по темата (6854):
07.05.2024 Родният хайлайф се скъса да си показва яйцата, Камелия - майстор на
агнешкото
22.04.2024 Сериалът "Baby reindeer": Шокиращо искрено изследване на тормоза и
обсесията
05.04.2024 Вини Джоунс отново намери любовта
10.03.2024 Филип Аврамов сподели за уроците, които научаваме от бащите си
08.03.2024 Кейти Пери напомни колко дръзка може да бъде
01.03.2024 Черната Златка показа мъжа си - любител на татусите
Още новини от Любопитни новини:
30 грама от този деликатес ще ви струват приблизително 1500 лева
Разкостиха Андреа Банда Банда
Венко за напускането си от "Ку-ку бенд": Само свирим кашове в тел...
Нов хазартен оператор стартира до дни
Проф. Дуранкев за Евровизия 2024: Чашата прелива от експлозивни м...
Башар Рахал наследява Андреа Банда Банда по БНТ?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).