Режисьорът Виктор Божинов: Завеждам дело, в киното попаднаха много случайни хора 

Автор: Неда Узунколева
Коментари (0)
10:39 / 08.11.2023
1173
Заведох дело срещу продуцента Кръстьо Ламбев и Консепт Студио - "продуцент" на "Голата истина за група Жигули". Това написа известният български режисьор Виктор Божинов в своя Facebook профил. Божинов е режисьор на едни от най-успешните филми и сериали у нас.

Ето какво го е довело до решението да търси правата си в съда: 

"Формалнате причини са неизпълнение на клаузи в договора, които дефинират начина на разпределение на приходите от различните ползватели. Филмът имаше изключителен успех, но към момента никой от авторите не е видял цялостен и подробен отчет за приходите, на базата, на който да се прецизират договорените отчисления за използване.

В добавка, филмът беше заснет с нищожен бюджет, в условията на ковид пандемия и голяма част от екипа работи на много занижени ставки, само и само да се случи.



По договор, продуцентът е приел задлъжението да дава отчети на всеки 6 месеца в първите години на използване. То не беше криене, то не беше лъгане със сроковете, то не бяха опити да се крият приходи и да се претендира за огромни разходи. Последният ни разговор беше, че той ще даде отчети до края на месец декември 2022 година - нищо.


Филмът мина силно по кината и в онлайн платформи, беше излъчен няколко пъти в най-гледаното време на една от най-големите частни телевизии. Многократно повтарян в дъщерните канали! Приходите от реклами са доста! Да не говорим за всичките кабелни оператори, които препредават програмите и събират такси! До авторите - нито стотинка.


В контекста на предстоящите промени в ЗАПСП, това е нагледен пример за това какво е отношението към авторите, които създават успешна продукция!

И това е един от малкото случаи, в които съм успял да уговоря изплащане на възнаграждение за последващо използване. Какво остава да се каже за другите договори, в които такива клаузи изобщо няма?

Крайно време е законът да зададе работещи правила, които да създадат баланс и справедливост!

Факт е, че в киното попаднаха много случайни хора, които са примамени само от парите. Зад тях обаче не стои дори желание да натрупат качествен и професионален опит и се превръщат в най-обикновени търгаши, които бързо се ориентират в "схемите" за усвояване на финансови потоци! За съжаление, хората, които разбират и се борят за нормален процес и професионално-колегиални отношения остават все по-малко!


Винаги съм се опитвал да давам шанс на нови хора, но явно в конкретния случай съм сгрешил. Внимавайте, не се доверявайте лековерно!"

Виж коментарите (0)

Още по темата (6854):
07.05.2024 Родният хайлайф се скъса да си показва яйцата, Камелия - майстор на
агнешкото
22.04.2024 Сериалът "Baby reindeer": Шокиращо искрено изследване на тормоза и
обсесията
05.04.2024 Вини Джоунс отново намери любовта
10.03.2024 Филип Аврамов сподели за уроците, които научаваме от бащите си
08.03.2024 Кейти Пери напомни колко дръзка може да бъде
01.03.2024 Черната Златка показа мъжа си - любител на татусите
Още новини от Любопитни новини:
Заровиха ли томахавките Лили Иванова и Йорданка Христова?
Заради голяма прилика мислят двойник за син на Георги Парцалев
Децата на Елена Йончева и Сергей Станишев - първи приятели
TikTok въвежда нови функции
Рачков ще загуби половин милион лева
Сашо Кадиев обяви голяма новина. Ето кога е сватбата!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).