Робот прави кафе и се самообучава

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
15:40 / 05.02.2024
568
Компанията Figure 1 бележи голям пробив със създаването на робот, който прави кафе. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Въпреки че роботът няма съзнание, пробивът по думите й е изключителен. "Това е много показателно за цялостното научно фодъожение в роботиката и свързването й с изкуствен интелект. Този робот е наблюдавал как хора правят кафе, самообучил се е и повтаря тяхното движение и логика. Чрез компютърно зрение сам се е научиш коя след коя стъпка следва. Това може да се мултиплицира във всяка една друга сфера – създава се хуманоиден робот, той наблюдава детайлно дейността, която таргетира, изгражда си собствен алгоритъм и причинно-следствени връзки и повтаря действията“, обясни доц. Тодорова.

Според нея обаче роботът не може да се справи с всяка човешка дейност, тъй като не е в състояние да предвижда ситуации, на които не е обучен. "Знаем, че това, което все още пречи да имаме генерален изкуствен интелект, е той да умее да обработва времето и да може да предполага действия напред и назад във времето. Да се учи от опита си може, но да прави прогнози и сценарии, които не са му заложени, все още също не може“, поясни футурологът.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Знаете ли защо една от най-големите италиански продукции се снима...
"Мила ми, Венето..." - вечната и забранена любов на Ботев
Велико! Яни Янков е на финал в най-голямото музикално шоу на Балк...
Най-после: Ненчо Балабанов и Катрин показаха прекрасната си дъщер...
Тони Димитрова: Намерих я в калта
Евгени Минчев обиди Мария Бакалова. Унижението: От коя бакалия Ви...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).