Известната пловдивчанка и световноизвестен кулинарен експерт шеф Силвена Роу гостува в Университета по хранителни технологии – Пловдив, където изнесе вдъхновяващ семинар на тема "Храни и хранене за дълголетие и качество на живот“.
Залата беше препълнена от млади хора, дошли да чуят жената, която от години проповядва здравословен начин на живот не като мода, а като философия, предаде репортер на Plovdiv24.bg.
"Помня храната от детството си – тя имаше вкус на слънце и минерали. Дълголетието не е даденост, то се извоюва. Не си мислете, че щом сте млади, винаги ще сте млади и силни“, каза Роу, подчертавайки, че храната е най-мощният инструмент, който имаме - "Тя е калории, сила и информация“.
"Храната може да те направи силен и могъщ или болен. Изборът е наш. Един мазен кебап няма да даде нищо на тялото ви, освен тежест“, добави тя с усмивка.
Шеф Роу насърчи студентите да бъдат "модели на воля и любов“ – към себе си, професията и хората около тях.
"В България сме най-добрите хакери. От Америка звънят да отключваме телефони, но трябва да станем биохакери!"
Според нея сънят е ключов за дълголетието, защото хормонът на растежа работи активно между 21:00 и полунощ.
"Ако си легнете в 1 след полунощ и спите 15 часа, няма значение. Тялото вече е пропуснало времето си за възстановяване“, обясни Силвена.
Тя предупреди, че 70% от младите хора в България имат инсулинова резистентност, без дори да го знаят.
"Ако българинът се чувства по-добре, ще има повече енергия. А без енергия не можем да постигнем нищо“, каза тя.
През сълзи Роу сподели, че се чувства добре в родината си: "Камъкът си тежи на мястото. Няма по-хубава храна от тази тук. Не ми трябват космически неща – снощи хапнах боб и бях щастлива.“
Тя призова хората да се радват на момента и да не се саморазрушават с негативни мисли.
"Никога не е късно да започнете да се храните правилно. Стресът също може да бъде здравословен, ако го насочите в градивна посока. Не може да се живее с хапчета – трябва да се лекуваме с храна“, каза шеф Роу.
В края на семинара тя сподели, че няма финансов интерес в България, но има силно желание да помага на младите хора да успяват. "Те са бъдещето на тази държава. Ако им дадем здраве и вяра, България ще върви напред“, заключи тя.
Семинарът приключи с аплодисменти и десетки въпроси от публиката.
"Аз искам да живея до 100 години и да бъда силна. И вярвам, че всеки от вас може – стига да го поиска“.
Силвена Роу: 70% от младите в България имат инсулинова резистентност, без дори да го знаят
© Plovdiv24.bg
| пон | вто | сря | чтв | пет | съб | нед |
|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | 2 | |||||
| 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
| 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
| 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
| 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Пътуването, което сложи край на брака им
17:04 / 10.11.2025
Настъпи Ретроградният Меркурий
16:53 / 10.11.2025
Защо орехът е толкова ценен?
16:10 / 10.11.2025
Цветарка е новата на Християн Гущеров
15:16 / 10.11.2025
Всички искат Жоро Тошев
14:47 / 10.11.2025
Дара се гласи за "Евровизия"
11:09 / 10.11.2025
Актуални теми
Зареждане ...

08:45 / 10.10.2025
2088




pest
на 10.10.2025 г.
Безспорен спец в ресторантьорството на високо ниво, ама що се излага с кифладжийския наратив. Точно пък тя, която си признава, че се храни здравословно, но е лакома, т.е. яде повече от необходимото за здравословното, да проповядва за дълголетие! Няма преяждащи дълголетници. Откъде пък ги сметна тези 70% инсулиново резистентни?! Ох, добре е, че за кортизола не се произнесе, ама нищо- следващият път. Поне е сладур! Има една Надка Петрова, която мяса на буца, но успешно продава изключителен компот от нутриенти. Нея си не може да оправи, ама светът ще спаси. Обаче простолюдието не чете дисклеймъра й и купува, за да чиша скъпо.
DrLaxslax
на 10.10.2025 г.
Като какъв "специалист" женицата се изказва пред научна аудитория, за неща които са силно специфични и се изучават с години. Чудя се на "учените" които са я поканили. Може би да се на надсмеят на собствената си глупост.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.