Синът на Малин Кръстев с постижение

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:43 / 25.05.2023
628
С постижение в средите на българския театър може да се похвали роденият през 1999-а син на актьора Малин Кръстев, който спечели конкурса за нова българска пиеса “Славка Славова", пише "24 часа". 

“Кулата", от Борис Кръстев, чиято премиера се проведе в Театър 199, съчетава приказка в Дисни стил със Самюел Бекет Даниил Хармс. Актьори, стълбове в театър “Възраждане" (Свежен Младенов и Йордан Ръсин), плюс Йоана Буковска-Давидова, са изборът на режисьора Съни Сънински за постановката му “Кулата" в Театър 199.Премиерата легитимира победата на автора на текста Борис Кръстев в последния конкурс на театъра. В програмата на спектакъла Кръстев разказва, че написал пиесата на един дъх, а близките му хора я харесали. После я предложил в конкурса на името на Славка Славова. И спечелил първо място, което дава право на постановка в Театър 199. Борис Кръстев е завършил НАТФИЗ и сега е актьор в Пловдивския театър. Може би усещането му за сцената ще стане обяснимо, ако допълним, че младият автор е син на актьорите Станка Калчева и Малин Кръстев.

Историята за непристъпна кула със заключена принцеса, която чака да бъде намерена и спасена от принца, е вечна като света. С нея израства всяко малко дете. И дори възрастните, макар и позагубили много от романтичните илюзии на детството, не престават да вярват в принца на бял кон, който ще се появи един ден в живота им.

В премиерното представление “Кулата" тази история е разказана с намигване, полу на шега, полу на истина, по-близко до сюжетите на Хармс и Бекет, отколкото до приказките на Шарл Перо, братя Грим и Уолт Дисни. Това е модерна приказка, написана в стил магически реализъм. Авторът вкарва персонажите в нетрадиционен любовен триъгълник между принцеса, рицар и принц. На пръв поглед сюжетът е подчинен на формулата “Аз обичам него, той обича друг", но на по-дълбоко философско ниво това е история за пропуснатите възможности, за рицарите, които съдбата ни изпраща, но невинаги сме готови да ги разпознаем и приемем, за тайните, които всеки е заключил в кулата на подсъзнанието си. Изпълнена е с метафори, като тази за стълбите препятствие или изход, или за червената стая, в която никой не трябва да влиза. Сън и реалност, мечти и действителност се размиват. Историята е смешна, на моменти пародийна, в други малко тъжна. Както се случва в живота, залостената врата често се оказва отворена, само нашите страхове и предразсъдъци ни карат да мислим, че е заключена, и да чакаме някой спасител.

Едва ли има по-добър режисьор от Съни Сънински, който да са заеме с такъв текст, движещ се по ръба на приказката и абсурда. Той е решил спектакъла с много импровизации, гегове, движение, танц с хореограф Мила Искренова.

Сънински, също както колегите си Сашо Морфов и Теди Москов, е режисьор кукленик и си служи виртуозно с въображението, придавайки на обикновени предмети необикновен смисъл и роли. Още помним представлението му “Охранители", в което едни дървени тояжки влизаха в ролята ту на бухалки, ту на френски франзели, ту на гимнастически лостове. В “Кулата" режисьорът жонглира с две червени топчета, които се превръщат от клоунски носове в символи на мъжката и женската сексуалност. Тези и още няколко шеги с еротичен привкус изтръгват смях от публиката. И тримата актьори – Йоана Буковска-Давидова, Свежен Младенов и Йордан Ръсин, се забавляват на сцената и отлично влизат в сериозно-смешната двойствена същност на персонажите си. Музиката на Емилян Гацов - Елби и ефектната костюмография на Юлиян Табаков допринасят за въздействието на представлението.

Виж коментарите (0)

Още по темата (6853):
22.04.2024 Сериалът "Baby reindeer": Шокиращо искрено изследване на тормоза и
обсесията
05.04.2024 Вини Джоунс отново намери любовта
10.03.2024 Филип Аврамов сподели за уроците, които научаваме от бащите си
08.03.2024 Кейти Пери напомни колко дръзка може да бъде
01.03.2024 Черната Златка показа мъжа си - любител на татусите
04.02.2024 Дует "Ритон" издадоха тайната съставка на голямата любов
Още новини от Любопитни новини:
Бъркат Дара Екимова с Гери-Никол
Актьор от "Съни бийч" с ново гадже
След "Капките" Геро остава на екран Рачков пада
Нана: Не ми беше лесно да се разделя с България
В Северните Родопи цъфти "цветето на императорите"
Веселин Маринов: Страх ме е да отида в моята къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).