Спагетите поскъпнаха с 40% за ужас на всички италианци

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:21 / 17.12.2022
553
Сериозният скок в цените на основни хранителни продукти накара много европейци да правят избор между дадени ястия, които да сложат на празничната трапеза. И докато много французи ще се лишат от по-скъпи продукти, като гъши дроб и морски дарове, то в Италия хората се тревожат от цената на макаронените изделия. Паста е поскъпнала с близо 40 процента за последните 4 месеца, а това е сериозен удар за хората на Апенините, където годишната консумация на макарони достига до 25 кг на човек. 

Ръстът на цените на пшеницата прави пастата все по-недостъпна и принуждава производители и потребители да бъдат все по-адаптивни. За Алесио – шеф-готвач в популярен ресторант в Ница, предимството е, че предлага автентична италианска паста, която купува на по-ниски цени от родината си, а продава в далеч по-скъпата Франция.  

"Вярно е, че цената на пастата скочи с цели 40% през последните месеци, но конкретно за нас, това не дава отражение върху крайната цена на ястията, които предлагаме. Нашата паста идва от малки занаятчии от Неапол или Сицилия, където е доста по-евтино. За тях е по-трудно в момента. Ние може да вдигнем цените, ако поскъпне някой по-специален продукт – като даден вид риба, морски дарове или меса. И увеличението ще е с 1-2 евро, но не повече", казва шеф-готвачът. 

Менюто в неговия ресторант се изработва ежедневно и рядко ще откриете ястие, което се повтаря. Изборът се прави спрямо сезонните продукти, а клиентите знаят, че компромис с качеството не се допуска.

"В нашия ресторант готвим само с пресни продукти, които идват директно от Италия. Златното ни правило в кухнята е, че не изхвърляме нищо. Успяваме да продадем всичко и дори да ни остане храна, адаптираме така менюто, че да я използваме. Това е отговорът ни спрямо кризата – предлагаме ястия от качествени продукти, но на доста по-ниски цени, в сравнение с останалите ресторанти в района", допълва Алесио.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Защо е трудно да убием муха, дори и с вестник?
Не посягайте към тези храни и коремът ви вече няма да се подува
Валери и Мария Бакалова не са се виждали два месеца
Това ви чака през май според датата ви на раждане
Трик на WhatsApp, за да разберете местоположението на човек, без ...
Керана дебютира в театъра, скоро я гледаме в Бургас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).