Специалист: Претъпкването след пости засяга жлъчката и панкреаса

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:15 / 01.05.2016
1523
След края на 40-дневните Великденски пости, ако прекалим с храната ще претоварим жлъчно-чернодробната храносмилателна система и панкреаса. Това каза за Агенция "Фокус" проф. Донка Байкова. 

Тя е специалист по хранене и диететика и ръководител на катедра "Превантивна медицина" във Факултета по Обществено здраве на Медицински университет - София.
По думите й, когато започваме да се храним нормално в края на постите трябва да е в същия порядък, в който сме ги изключили храните от менюто си.

"На първият прием - Великденския първи тържествен ден трябва да започнем с млечен продукт", посочи тя, като обясни, че следващият прием на храна трябва да бъде в 10.00 часа, когато можем да си хапнем от козунака. "Това е една комбинирана, тържествена, ритуална храна. Нарича се обреден хляб. В него има абсолютно всичко - животинска мазнина, яйца, мляко, захар и брашно.

Затова е по-добре да бъде самостоятелно приеман", уточни още проф. Байкова. Според нея на обяд е добре месото, което най-вероятно ще бъде агнешко трябва да бъде поднесено с листни зеленчуци-зелен лук, лапат, спанак, чесън, джоджен и ако има добавка от ориз или картофи те трябва да бъдат в минимално количество.

"Хубавото е следващото хранене след обяда да бъде в 16.00 часа, когато да изпием фреш, а може да се яде филийка козунак. Добре е на вечеря хората да приемат зеленчуци. Не е необходимо да се натоварваме и с допълнително въглехидрати като останалите месо и яйца", коментира още Байкова.

"Ако прекалим с храната ще поставим в ситуация на претоварване жлъчно-чернодробната храносмилателна система и панкреаса. Човешкото тяло е поставено в режим на свръх работа може да отключи някакъв здравен проблем, което би ни почернило следващите празнични периоди", допълни още Донка Байкова.


Виж коментарите (0)

Още по темата (66):
21.05.2016 Пловдивският митрополит Николай защити зарята за Великден
03.05.2016 Хотелиерите по Черноморието доволни от туристопотока по Великден
03.05.2016 Няма прекалили с агнешко и питиета бургазлии по Великден
02.05.2016 Продължават проверките в търговските обекти по празниците
02.05.2016 Изнасят чудотворната икона от Бачковския манастир
02.05.2016 Започва голямото завръщане след почивните дни по Великден
Още новини от Любопитни новини:
С тази рецепта за козунак на почти век няма да сбъркате
Звезда от "Под прикритие" шашна мрежата: Ето така съчетавам работ...
Бургаското Барби: Ще сложа 37-а вливка с хиалурон в устните си
Кобрата не успял да чуе последните думи на баща си
Маги или Йоана, коя остана с празни ръце в "Ергенът"?
Знаете ли защо яйцата за Великден се боядисват в четвъртък и събо...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).