Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Събуждането с аларма на телефона вреди на здравето
Автор: Екип Burgas24.bg 13:14 / 03.01.2024Коментари (0)1107
©
Непрекъснатото пиукане на алармата на телефона се е превърнало в неразделна част от съвременния живот, като служи за тласък, който събужда хората от съня им. Въпреки че удобството на използването на алармата на телефона е неоспоримо, последните проучвания показват, че събуждането под острите тонове на алармата може да има не само психологическо въздействие - то може потенциално да повиши нивата на кръвното налягане.

Идеята, че събуждането с алармата на телефона влияе на кръвното налягане, се дължи на внезапния и изненадващ характер на звуците на алармата. Когато силен и внезапен шум прекъсне спокойното състояние на съня, той задейства реакцията на организма "борба или бягство". Тази физиологична реакция, предназначена да подготви организма за потенциални заплахи, включва освобождаване на хормони на стреса като адреналин и повишаване на сърдечния ритъм и кръвното налягане.

При тези, които използват телефоните си като будилници, стряскащият характер на алармените сигнали може да предизвика внезапно повишаване на кръвното налягане, което да постави тялото в състояние на готовност. Сърдечно-съдовата система на организма реагира на стресовите фактори, като стеснява кръвоносните съдове и увеличава силата, с която сърцето изпомпва кръвта. Макар че тази реакция е от съществено значение в истински спешни ситуации, ежедневното събуждане от алармата на телефона може да доведе до хронично повишаване на кръвното налягане с течение на времето.

Изследванията в тази област са все още в начален стадий и не всички проучвания дават последователни резултати. Въпреки това някои резултати показват, че видът и интензивността на алармените звуци играят роля за потенциалното въздействие върху кръвното налягане, пише actualno.com. Суровите и внезапни звуци, каквито обикновено се срещат в алармите на телефоните по подразбиране, изглежда имат по-изразен ефект в сравнение с по-меките, постепенно нарастващи звуци.

Важно е да се отбележи, че индивидуалните реакции към звуците на алармата са различни и не всеки може да изпита значително повишаване на кръвното налягане при събуждане с аларма на телефона. Фактори като вече съществуващи здравословни състояния, общи нива на стрес и качество на съня също могат да допринесат за променливостта на реакциите.

Въпреки че са необходими допълнителни изследвания, за да се установи категорична връзка между събуждането с аларма на телефона и повишеното кръвно налягане, хората, загрижени за сърдечносъдовото си здраве, могат да обмислят проучване на алтернативни методи за събуждане. Постепенните звуци на алармата, успокояващите звуци или дори алармите с естествена светлина могат да бъдат потенциални алтернативи, които свеждат до минимум рязкото събуждане и потенциално смекчават неблагоприятните ефекти върху кръвното налягане.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
Войната в Украйна
Честване на 2 юни - Деня на Ботев
Специализирани полицейски операции в страната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: