Сурвачките - символ на Новата година

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
08:57 / 01.01.2019
2603
По традиция в полунощ на 31 декември по домовете в цялата страна тръгват сурвакарите. Те благославят стопаните за една мирна и плодородна годината. Традицията сурвакане, която се спазва и до ден днешен не е нищо друго освен вербална магия за здраве и добро.Всеки един елемент от сурвачките има определено значение - зависи какъв е цветът на преждата, какви плодове са поставени по нея и от какво дърво е изработена. Ако назад в годините сурвачките са се изработвали във всяко българско в сегашни дни много хора предпочитат да си ги купят.

Според народната традиция в първия ден от новата година домакините във всеки един дом посреща сурвакарите. Обичаят сурвакане се изпълнява само от момчета, до 15-16 годишни, които биват възнаграждавани с пари и лакомства. В някои райони на страната сурвакарите внасят в къщите и по един тежък камък, който оставят до огъня, с което символизират пожеланието тежко имане да влезе в къщата.

И днес тази традиция се спазва и много хора предпочитат ръчно изработени сурвачки, които могат да се закупят. Мария Добрикова е една от продавачките, които сама изработва традиционния български символ. Тя разказва, че направата им не е никак лесна работа. 

"За да бъде традиционна тя трябва да бъде изработена от дряново дърво. В едни райони на България от дряново дърво на други места от дъбово дърво, както е например в кюстендилския край с дъбова тояга. Трябва да има пара, златна пара, която да пожелае да бъдат парични хората, житен клас, който да напомня за плодородието на страната.", разказа Мария Добрикова - продавач на сурвачки. 

Мария споделя и тайната за изработката на красива сурвачка - за нейното създаване трябва много любов и търпение и да не се отдава значение на времето, което се отделя за нея. 

Изпитвам удоволствие като го правя, не го правя с някаква търговска цел. 

Сурвакарите тръгват в полунощ на 31 декември и благославят за една мирна и плодородна годината.

Виж коментарите (2)

Още по темата (56):
18.11.2021 Награди от "Български пощи" за най-красивото писмо до Дядо Коледа
03.01.2019 Млади програмисти представиха идеи на тема "Активен Бургас“ по време на "Хакатон“ 2018
03.01.2019 Проф. Байкова даде хитри съвети след празничното преяждане
03.01.2019 Коларова: С новогодишната си реч Румен Радев направи реклама на Доган
02.01.2019 Нашенец описа охридския ужас
02.01.2019 2 млрд. лева са похарчили българите за празниците
Още новини от Любопитни новини:
Бъркат Дара Екимова с Гери-Никол
Актьор от "Съни бийч" с ново гадже
След "Капките" Геро остава на екран Рачков пада
Нана: Не ми беше лесно да се разделя с България
В Северните Родопи цъфти "цветето на императорите"
Веселин Маринов: Страх ме е да отида в моята къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).