Съвет на експерт: Минавайте плавно от поста към мръвките

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
13:30 / 12.04.2015
1136
"Kакто християнската традиция повелява, трябва постепенно преминаване от смесен режим на хранене към растителен, вегетариански модел на хранене. Виждате колко плавно, колко мъдро и колко здравословно е постъпвано, защото рязката смяна на модела на хранене обикновено е стрес за организма на човека", заяви проф. Донка Байкова, ръководител катедра "Превантивна медицина" във Факултет по Обществено здраво на Медицински университет - София.

При започване на пост, първата седмица се изключва месото - Месни заговезни, следващата седмица се позволява да се консумират яйца и млечни продукти и след това вече следва изключване на всички животински храни, аргументира се проф. Байкова.

"По същият начин би трябвало и постепенно да включваме по начина, по който сме изключвали съответните храни, от които сме се лишавали дълъг период от време. В конкретния случай най-напред се включват млечните продукти, след това яйцата, заедно с тях във всеки хранителен прием по един представител от отделните групи животински храни, които не са били консумирани. Ето защо чак на обяд трябва да включим месото, гарнирано обаче с леки зеленчукови добавки. Би било стрес за организма, ако се нахвърлим още в 12.00 часа след църквата към пържолата или към агнешкото" добави проф. Байкова.

По думите ѝ липсата на плавен преход може сериозно да претовари храносмилателната система на организма. "Всеки орган в човешкото тяло, поставен в режим на свръх работа, рискува да отключи здравен проблем, в случая някакво остро възпаление на храносмилателните жлези, било то гастрит, ентероколит, не дай си Боже панктреатит, който протича много рисково за живота" допълни проф. Байкова.


Виж коментарите (1)

Още по темата (54):
14.04.2017 Разпети петък е
19.04.2015 Тонове козунаци и яйца отиват на боклука след Великден
16.04.2015 БАБХ бракувала 645 кг храни около Великден
15.04.2015 Близо 1200 лв. събраха от Великденския базар в Созопол
14.04.2015 Българите изхарчили почти 400 млн. лева по Великден
13.04.2015 Очаква се натоварен трафик по всички главни пътища у нас
Още новини от Любопитни новини:
Бъркат Дара Екимова с Гери-Никол
Актьор от "Съни бийч" с ново гадже
След "Капките" Геро остава на екран Рачков пада
Нана: Не ми беше лесно да се разделя с България
В Северните Родопи цъфти "цветето на императорите"
Веселин Маринов: Страх ме е да отида в моята къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).