Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
"Сватбата на Фигаро" отново на бургаска сцена
Автор: Екип Burgas24.bg 09:47 / 18.11.2021Коментари (0)851
©
Една от най-популярните опери на Волфганг Амадеус Моцарт – "Сватбата на Фигаро“ винаги се е радвала на голям успех на бургаска сцена  – поради изключителното настроение и артистизъм, с които е заредена постановката по режисура на проф. Павел Герджиков. На 19-и ноември от 19 часа в залата на Държавна опера – Бургас  комичната опера по музика на виенския класик Моцарт и либрето по мотиви от едноименната комедия на Пиер Бомарше ще представя бляскава комбинация от закачливи реплики между забавните герои, неочаквани обрати в сюжетното развитие, недоразумения, елегантни интриги с изискан привкус и, разбира се, щастлив поучителен финал. Вече 235 години след премиерата си, операта "Сватбата на Фигаро“ продължава да бъде поставяна успешно по световните сцени, а вечната й актуалност се дължи както на изключителната красота и изящество на Моцартовата музика, която носи пречистваща и жизнеутвърждаваща сила, така и на занимателния сюжет с комични елементи, звучащ винаги актуално.

В петъчната вечер бургаската публика ще бъде въвлечена в една интригуваща история със забавни и неочаквани сюжетни линии, в които се преплитат комични ситуации, словесни закачки, водещи до драматични обрати в отношенията, съмнения и разнопосочни емоции, породени от ревност и страст. Заплетените взаимоотношения намират своята логична развръзка на финала и героите, всеки от които печели симпатии от страна на публиката, поемат по своя житейски път удовлетворени.

Диригент на спектакъла ще бъде маестро Цанислав Петков, който съвсем наскоро дирижира концерта, преминал с голям успех в залата на Бургаската опера, със специалното участие на световнопризнатия млад виолончелист Атанас Кръстев. Режисурата на постановката е на проф. Павел Герджиков, диригент на хоровия състав е Невена Михайлова, концертмайстор – Ваня Златева, пианистката Райна Попова изпълнява клавирните речитативи, художник на изящната сценография и великолепните костюми, съобразени с духа на времето – Чавдар Чомаков, пластиката е на Гриша Роглев, помощник-режисьори са Лина Пеева и Петър Тихолов.

В образа на Фигаро, надарен с остроумие, харизма и комбинативен ум, влиза басът Костадин Мечков. В ролята на нежната чаровница, камериерката на графинята – Сузана, която е предана на своята господарка – графиня Алмавива, както и на своя любим, ще бъде сопраното Мария Цветкова – Маджарова. Като красивата графиня Алмавива, която е подложена на съмнения от ревност, поради похотливите помисли на своя съпруг към чужди красавици – граф Алмавива, но с помощта на верните си приятели и техния остроумен план успява да си възвърне чувствата на графа, на бургаска сцена излиза Нона Кръстникова, сопран. В ролята на граф Алмавива, който коварно възнамерява да плени шармантната годеница на Фигаро Сузана, ще бъде баритонът Бранимир Недков. В образа на пажа Керубино влиза мецосопраното Лина Пеева. В ролята на икономката Марчелина, която също има важна роля в сюжетното развитие, ще бъде мецосопраното Калина Попова. Басът Диман Панчев е в ролята на доктора Дон Бартоло, а като учителя по музика Дон Базилио и съдията Дон Курцио на бургаска сцена ще се представи тенорът Яни Николов. В образа на градинаря Антонио ще бъде Петър Тихолов, бас, а в ролята на Барбарина, дъщеря на градинаря, ще бъде сопраното Стефка Христозова.

На 19-и ноември оркестърът и хорът на Държавна опера – Бургас, заедно с квалитетния солистичен каст, ще предоставят на публиката малко бягство от трудните времена, в които вече почти две години живеем, адаптирайки се към новите реалности. Доброто настроение и  естетическата наслада от безсмъртна музика на Моцарт – интелигентно поднесена, със стил, изящен вокален и инструментален изказ, както и порциите смях, зареждащи с енергия в студените есенни дни, са гарантирани.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Детски градини и ясли във Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
Стрелба от автомобил край Пловдив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: