Световноизвестни музиканти свирят в България в памет на Джон Лорд

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
22:44 / 15.11.2022
972
Брус Дикинсън ще излезе на сцената в зала 1 на НДК на 18 март догодина. Но той няма да пее парчетата на своята група Iron Maiden, а ще се включи в Концерта за група и оркестър на Джон Лорд. Редом с него ще бъдат Таня О’Калахан, работила с "Уайтснейк" – бас, Джон О'Хара (Jethro Tull) – клавишни, Кайтнер Дока – китара, и Бернхард Велц – барабани, които са от бандата на друг бивш "тъмнолилав", Иън Пейс.

Организатори на концерта са "Кантус фирмус" и "Зи рок". Именитите музиканти ще отдадат почит на Джон Лорд за приноса му като забележителен оркестров и рок композитор, известен с новаторската си работа в съчетаването на рока с класически и барокови форми. Концертът в София ще бъде под диригентската палка на маестро Пол Ман, който е бил близък приятел на Джон Лорд (1941-2012) и е дирижирал Лондонския симфоничен оркестър и Кралската филхармония на Ливърпул. Този път Ман ще ръководи симфоничния оркестър на "Кантус фирмус". 

Concerto for Group and Orchestra (1969) e първият албум на "Дийп Пърпъл" в най-звездния им състав с Джон Лорд, Иън Гилън, Ричи Блекмор, Роджър Гловър и Иън Пейс. Той е записан на живо в лондонската "Роял Албърт Хол" заедно с Кралския филхармоничен оркестър, а шестте композиции са дело на Лорд, припомня "Сега". 

Брус Дикинсън споделя, че още от тийнейджър е огромен почитател на Deep Purple. Той се сприятелява с музикантите от групата, а със самия Джон Лорд обсъждат съвместни музикални идеи. "Джон беше изключителен джентълмен и ние бяхме близки приятели. Имахме всякакви луди планове, включително да тръгна на турне с него, да пея песни на Deep Purple с оркестър… Но неговата смърт сложи край на всичко. Много ми липсва. Той беше прекрасен човек", споделя Дикинсън.  

Джон Лорд почина през 2012 г. на 71-годишна възраст. Той е гостувал три пъти на българска сцена - на първия концерт на "Дийп Пърпъл" у нас през 1998 г., после самостоятелно в Пловдив (2008) и в София (2010). В Пловдив Лорд изпълни цялото Concerto for Group And Orchestra заедно с Пловдивската филхармония, а в София добави към него и дълга поредица от най-големите хитове на Deep Purple. Джон Лорд е въведен посмъртно в Залата на славата на рокендрола на 8 април 2016 г. 

Брус Дикинсън също е идвал неколкократно у нас - както като фронтмен на Iron Maiden, така и като комик с авторското си стенд-ъп шоу "За какво служи този бутон" през 2019 г.

Виж коментарите (1)

Още по темата (6853):
22.04.2024 Сериалът "Baby reindeer": Шокиращо искрено изследване на тормоза и
обсесията
05.04.2024 Вини Джоунс отново намери любовта
10.03.2024 Филип Аврамов сподели за уроците, които научаваме от бащите си
08.03.2024 Кейти Пери напомни колко дръзка може да бъде
01.03.2024 Черната Златка показа мъжа си - любител на татусите
04.02.2024 Дует "Ритон" издадоха тайната съставка на голямата любов
Още новини от Любопитни новини:
Венко с първи коментар след напускането на Слави Трифонов
Маги от "Ергенът" - гадже на бившия годеник на Анелия
Слави Трифонов се разделя с двамата от най-верните в екипа си
Наш манастир пази уникален стенопис на Тайната вечеря отпреди 7 в...
Не е зеленчук, но е изключително полезен за организма
Много драматичен обрат с участник в "Стани богат" стигнал до 10 0...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).