Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Така яйцата ви ще бъдат произведение на изкуството за Великден
Автор: Екип Burgas24.bg 13:16 / 11.04.2023Коментари (0)1060
©
Великден е един от най-светлите пролетни празници. Той отбелязва възкресението на разпнатия Иисус и се празнува от християните по целия свят.Сред православните празникът се смята за най-голямото събитие на годината, а сред католиците и протестантите е на второ място по важност след Коледа.

В деня на светлото възкресение на Христос хората се поздравяват и си разменят малки подаръци под формата на козунак и боядисани яйца. 

Според най-разпространената легенда, яйцето е почервеняло само, когато Мария Магдалена го поднесла като дар на император Тиберий заедно с вестта за възкресението на Христос. Жестокият владетел се засмял, заявявайки, че по-скоро черупката ще почервенее, отколкото мъртвите ще възкръснат, и веднага бил засрамен за думите си. 

И така, връщаме се на най-важния въпрос: как да боядисаме яйцата за Великден, за да получим наистина впечатляващ резултат. Ето няколко любопитни идеи от нас: 

- В пяна за бръснене

На пръв поглед изглежда, че пяната изобщо не е предназначена за творчество. В умели ръце обаче тя може да направи истински чудеса, рисувайки странни петна и цветове, преливащи един в друг.

Как се прави? Няколко подходящи съда - широки кутии или пластмасови чаши, се пълнят с пяна за бръснене. Във всеки съд се добавят по няколко капки боя и всичко се разбърква добре с дървена клечка.Тук не се изисква еднородност, а криви петна. Остава само да потопите сварените яйца в пяната, да премахнете излишното и да оставите остатъка да изсъхне.

- С цветни конци

Когато бяхме малки, майките ни не спираха да повтарят да не хвърляме цветните си чорапи в пералнята с бяло бельо! Забравете за това, защото сега коварните багрила, скрити в цветните конци, могат да работят за вас и да боядисате великденските си яйца с абстрактни шарки!

Как се прави? Ако използвате дебела прежда, тя се навива хаотично върху суровото яйце. Ако нишките са по-тънки, от тях първо се оформя рошаво гнездо и едва след това се увиват около "заготовката".Закрепете добре с помощта на ластик или увийте с марля, така че нишките да не се изплъзват. Между другото, стар найлонов чорап ще се справи перфектно с тази задача.

Така опакованите яйца се слагат в тенджера, заливат се със студена вода и се оставят да заврат. След 20 минути водата се излива, а охладените яйца се изваждат от конеца.

- С лак за нокти 

Използването на лак за нокти за декориране на хранителни продукти е тема, която предизвиква горещи спорове, тъй като не всеки е сигурен, че химикалите не проникват в черупката.

Но тъй като дозата им при всички случаи ще бъде микроскопична, изглежда, че боядисването на яйцата за Великден с лак за нокти може да се счита за безопасно за здравето. 

Не забравяйте, че ще трябва да действате бързо. В противен случай лакът ще се втвърди и няма да се разнесе правилно. За да ускорите процеса максимално, е добре да използвате пипети, въпреки че ако сте достатъчно сръчни, можете да се справите и без тях. 

Сварете яйцата и ги охладете, обезмаслете ги с алкохол и ги изсушете. В подходящ съд налейте вода със стайна температура. Капнете малко лак в центъра на съда, така че да се разпространи на тънък слой върху водата. Отгоре капнете друг лак с контрастен цвят и също го оставете да се разнесе.

Повторете процедурата няколко пъти, за да получите няколко концентрични кръга. На няколко места минете с клечка за зъби по плаващите по водата кръгове (от външната им страна към центъра, рисувайки раирани венчелистчета или нещо друго).

След като получите желаната шарка, внимателно потопете яйцето в центъра му. Лакът ще полепне върху черупката, запазвайки създадения от вас орнамент. Поставете яйцето върху чиния и го оставете да изсъхне напълно.

- С червено вино

Виното придава на черупката необичаен омагьосващ нюанс и преливащ блясък и яйцето изглежда много красиво. Имайте предвид, че боядисването по тази технология отнема значително по-дълго време (до 12 часа).

Измийте 5-7 яйца и ги сложете в тенджера. Залейте ги с червено вино (1 литър). Яйцата трябва да са покрити изцяло. Оставете течността да заври и дръжте на слаб огън за 10-15 минути. След това преместете тенджерата на място, на което няма да ви пречи и ги оставете да престоят в нея една нощ.

Ако по време на варенето виното е изкипяло и вече не покрива яйцата, ги преместете в съд с по-малък обем, за да останат покрити. След 8-12 часа извадете яйцата и ги подсушете върху кухненска хартия. 

- С ориз

С този продукт също може да се постигне интересен ефект. По-добре е да използвате дългозърнест ориз, тъй като набъбва по-бавно. За боядисването се нуждаете от кръгли пластмасови съдове с капак и течни или предварително разтворени бои.

В съда изсипете малко ориз, след това добавете боята. Затворете кутията и разклатете добре, докато оризът не се оцвети. Може да си приготвите няколко цвята едновременно.

Сложете яйцето в съда, затворете го и разклатете, докато се оцвети напълно. След това го извадете и оставете да изсъхне, пише "Блиц".

Приятно боядисване!



Още по темата: общо новини по темата: 181
24.03.2024 »
20.04.2023 »
18.04.2023 »
17.04.2023 »
17.04.2023 »
17.04.2023 »
предишна страница [ 1/31 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: