Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Таня Иванова ще се превъплъти в Тоска във вторник в Летния театър
Автор: Екип Burgas24.bg 13:41 / 08.08.2022Коментари (0)722
©
Една от най-популярните опери на Джакомо Пучини – "Тоска“, ще изпълни откритата сцена на Летния театър в Бургас на 9 август от 20.30 часа с красива музика, драматични страсти, превърнали трагичния сюжет в емблематичен – с антагонистичните проявления на любовта, със силата на чистите чувства, противостоящи на коварството и подмолните планове. Под вещата палка на маестро Иван Кожухаров, който отново направи фурор с последния спектакъл на "Аида“ на 2-ри август в Летния театър, ще бъде разказана една тъжна история с фатален край – апотеоз на истинските чувства и непредадено достойнство. Маестро Кожухаров изработва – вещо, с много отдаденост и безкомромисен професионализъм, всеки детайл от изумителната Пучиниева партитура, за да бъде представен завършен музикално‐артистично‐естетичен продукт – с душа и заряд.

Режисурата на "Тоска“ е на доц. д-р Александър Текелиев – като постановъчните търсения акцентират върху дълбокото изследване на човешките действия, причините, пораждащи съдбовните решения, както и силата на вътрешните ни избори. Диригент на чудесния хоров състав е Невена Михайлова, концертмайстор – Христо Белчев.

Роматичната сюжетна линия на "Тоска“ е разтърсваща с трагичната си развръзка. Историята е на двама влюбени – красивата, дръзка, горяща от обич и страст Флория Тоска и талантливият художник Марио Каварадоси – със свободен дух, но пленено от любов сърце. Две души, дръзнали да се противопоставят на жестоките правила на един суров свят. Тяхната чиста обич е под жестоката сянка на властния злодей, от когото цял Рим трепери – Барон Скарпия. Синхронично на сценичното действие и сюжетната логика, се редуват и сценичните ефекти – видеомапинг, пресъздаващ различни етапи от драматичните преживявания на героите и символиката на страданието, както и осветлението, подсилващо емоционалния резонанс, породен от трагичните събития.

В ролята на красивата, горда и отстояваща силата на чувствата си Флория Тоска бургаската публика ще има удоволствието да види отново великолепното сопрано Таня Иванова /гост/. Тя бе запомняща се Тоска в ролята и в спектакъла на 12 май т. год. в залата на Държавна Опера Бургас. Очарователната Таня Иванова е музата и дългогодишна спътница в живота и на сцената на незабравимия световен тенор Камен Чанев, с когото са имали вълнуващи съвместни изяви в Бургас. Като нейния любим, с когото ги свързва красива любов, белязана с трагичност и обреченост – Марио Каварадоси, на бургаска сцена излиза блестящият тенор Ивайло Михайлов /гост/. В ролята на коварния и подъл Барон Скарпия ще се превъплъти брилянтният баритон Марян Йованоски, за когото ролята е коронна. Солистът на Националната опера и балет в Скопие, Северна Македония ще бъде истински артистичен вихър в коренно различно амплоа – в ролята на Фигаро в комичната опера от Джоакино Росини "Севилският бръснар“ – на 24-ти август т. год. на сцената на Летен театър – Бургас.

Като избягалия затворник Чезаре Анджелоти и бивш консул на някогашната свободна Римска република на сцената излиза басът Делян Славов, когото бургаската публика и гостите на града имаха удоволствието да чуят и видят в прекрасно изградените роли на Тимур в "Турандот" /22 юли/ и Рамфис, върховен жрец на Египет – в "Аида"/2 август/. Чудесен е целият артистичен състав – в образите на Клисаря и Тъмничаря влиза Костадин Мечков, бас, Сполета ще бъде тенорът Яни Николов, Шароне – басът Петър Тихолов, в ролята на Овчарчето влиза Лина Пеева. В спектакъла участват оркестърът и хорът на Държавна опера – Бургас, както и прекрасните певци от Детски хор "Милка Стоева" с диригент Светла Стоева. Младите хористи наскоро участваха успешно в няколко прояви на Бургаската опера – в "Кармен" от Жорж Бизе, също под диригентската палка на Иван Кожухаров, във Великденския концерт с диригент Йордан Дафов, както и в "Турандот" – на 22‐ри юли на сцената на Летния театър в Бургас.

Билети – на касата на Операта, каса "Часовника", на място – на касата на Летния театър, преди спектакъла, както и в мрежите на Grabo и Eventim,








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: