Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Тези храни могат да ви помогнат да спите по-добре
Автор: ИА Фокус 16:01 / 07.05.2024Коментари (1)1071
©
Когато имате проблеми със съня, приемането на мелатонин или пиенето на чай от лайка може да помогне. Проучване обаче разкрива, че някои храни също могат да помогнат, съобщава Miami Herald.

Пиенето на кофеинови или енергийни напитки, яденето на пържени храни или сладкиши и консумирането на храни, които причиняват киселини, като доматен сос и други киселинни напитки и храни, пречат на добрата нощна почивка. Изследванията показват, че някои "модели на хранене и храни са обещаващи като модулатори на съня". 

Установено е, че храни, съдържащи желязо, калций, магнезий и калий, помагат да се даде тласък на естественото производство на мелатонин в тялото. "Когато се чувствате уморени, тялото ви иска да повиши нивата на енергия, така че се обръща към най-бързото решение: захарта", казва уелнес-експертът Майкъл Ройзен пред Cleveland Clinic.

Така че, ако не можете да устоите на лека "закуска" късно вечерта, ето три храни, които могат да ви помогнат да си починете по-добре през нощта:

Череши

Горчивите череши и сокът от горчиви череши имат по-високи концентрации на мелатонин, който помага за регулиране на циркадните ритми по време на сън. Едно проучване установи, че хората с безсъние, които пият или ядат горчиви череши, увеличават продължителността на съня си с 84 минути. 

Ядките

Орехите, бадемите, кашуто и шамфъстъкът съдържат омега-3, мелатонин, цинк и магнезий – мощен коктейл за сън. Въпреки че е лесно да преядете, когато става въпрос за ядки, препоръчително е да не консумирате повече от 30 грама, тъй като яденето на твърде много може да има обратния ефект да ви държи будни.

Банани

Заредени с витамин B6, магнезий и калий, бананите са естествен нервен и мускулен релаксант. "Те също така съдържат триптофан, който е изключително важен за стимулиране на производството на тези ключови хормони, успокояващи мозъка. Яжте ги цели или ги смесете в сънотворно смути", пише Sleep Charity. Според Journal of Clinical Sleep Medicine, тези, които ядат храни с високо съдържание на фибри и ниско съдържание на наситени мазнини през нощта, са склонни да имат по-спокоен сън.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Мен все ми се спи и закъснявам за училището.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Почина сливенският митрополит Иоаникий
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Поскъпване на хранителните продукти
Бойни спортове
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: