Това растение върши чудеса с кожата – бори бръчките, помага при обрив или следи от акне

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:54 / 07.05.2024
1357
Лайката се използва в грижата за кожата от векове. Есенциалното масло от лайка има антимикробни свойства, което допринася за защита на кожата от вирусни, бактериални и гъбични инфекции. Проучване, проведено през 2018 г., е показало, че приложението на козметични продукти, съдържащи екстракт от лайка, значително подобрява зарастването на раните и осигурява антибактериална защита при инфектирани лезии.

Лайката може да се използва и като помощно средство за справяне с възпалението на кожата и обривите. Тя съдържа антиоксиданта апигенин, който допринася за понижаване на възпалението и потиска отделянето на медиатори на възпалението. Зачервяванията по кожата също са състояние, което може да бъде овладяно чрез приложение на продукти, съдържащи лайка. Тя осигурава контрол на възпалителните процеси, което са патогенетичния механизъм, водещ до поява на зачервявания по кожата.

Лайката нежно прониква в дълбоките слоеве на кожата, с което осигурява ефективен контрол на възпалението. Притовъзпалителните свойства на лайката са от ключово значение за облекчаване на чувствителната кожата. Съдържанието на бизопролол, хамазулен и апигенин осигурява нейните успокояващи и лечебни свойства, я правят подходяща съставка в козметичните продукти. Някои проучвания са показали, че приложението на екстракт от лайка облекчава екземата. Освен това, маслото от лайка помага за облекчаване на дразненето по кожата, предизвикано от действието на алергени.

Хиперпигментациите са участъци от кожата, които са с по-тъмен цвят. Това се дължи на повишено производство на пигмента меланин. Причините за тези изменения по кожата са нарушаване на нейния интегритет, възпаление, слънчево изгаряне, акне или хормонални промени. Лайката осигурява изсветляване на кожата, което помага при хиперпигментации. Тя допринася за озаряване и повишаване на еластичността на кожата. Също така, свива порите, омекотява кожата и помага за премахване на белезите от акне. Противовъзпалителните, антибактериалните и антиоксидантите свойства на лайката ѝ придават ценни ползи за справяне със зачервяването и възпалението, които са характерни за акне, пише puls.bg. Тя ускорява възстановяването на клетките, води до избледняване на хиперпигментациите и осигурява безопасно елиминиране на патогенните микроорганизми, които причиняват акнето.

Антиоксидантите са важни за контрол и превенция на оксидативния стрес, който е резултат от натрупването на свободни радикали, които се генерират в резултат на ежедневните метаболитни функции и възпаление. Натрупването на тези реактивни кислородни частици водят до поява на фини бръчки по кожата, хиперпигментация и други белези на стареене. Богатото съдържание на антиоксиданти, каквито са полифенолите и фитохимикалите, позволява превенция на преждевременната поява на признаците на стареене. Ускоряването на тъканното и клетъчното възстановяване намалява появата на фини бръчки и подмладява кожата.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Знаете ли защо една от най-големите италиански продукции се снима...
"Мила ми, Венето..." - вечната и забранена любов на Ботев
Велико! Яни Янков е на финал в най-голямото музикално шоу на Балк...
Най-после: Ненчо Балабанов и Катрин показаха прекрасната си дъщер...
Тони Димитрова: Намерих я в калта
Евгени Минчев обиди Мария Бакалова. Унижението: От коя бакалия Ви...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).