Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Транссексуални българки във фотографска възстановка на картините на Владимир Димитров - Майстора
Автор: Екип Burgas24.bg 16:45 / 28.01.2022Коментари (12)1532
©
Транссексуални българки участват във фотографска възстановка на картините на Владимир Димитров - Майстора.

Изложбата "Другите българки" е вдъхновена от личните истории на група транссексуални момичета в България. Картините показват, че независимо от крайната маргинализация на тази общност у нас, тя съществува и обогатява обществото ни. Фотографските възстановки правят паралел с картините на Майстора, който е запечатал последните българки, подчинени на патриархалните порядки, чиято маргинализация тогава е сходна с тази на транс българката днес.

В процеса на работа авторът на изложбата Михаил Вучков осъзнава, че няма друга дискриминирана общност у нас, която може да бъде сравнена по степен на дискриминация с транссексуалното малцинство. Единствената възможна асоциация, която може да бъде направена е, че представителите на транссексуалното общество се чувстват в България така, както една жена в едно силно патриархално общество. Точно тази асоциация кара автора да потърси приликите и разликите между жената в патриархална България и транссексуалната българка днес. 

Оказва се, че приликите са много повече от разликите, които най-вече се дължат на това, че транссексуалната българка може да се възползва от мъжкия си произход по документи, което й дава право на политически вот и достъп до висшата образователна система, нещо абсолютно забранено за патриархалната българка в края на 19-и век. Всичко останало е поразително сходно. Извън дома, жените в патриархална България са можели да се реализират в много ограничени и ниско платени професии. Такава типична професия е била "учителството" - нещо, което може да бъде видяно дори като предимство пред възможностите за днешната транссексуална българка, тъй като едва ли някой би допуснал днес транссексуална преподавателка да образова "нормалните“ деца в училищата. Широката общественост, както и видни личности на епохата тогава, като напр. писателят Стоян Михайловски смятат, че женската еманципация води до "изопачаване на природата на жената", когато живеят извъндомашен живот и започнат да взимат участие в обществените борби и да "мъжествуват". Смята, че жената е "другарка на мъжа", но не "съдружница", мястото й не е на площада, а "под домашната стряха“. За съжаление днес "домашната стряха“ е мястото, където най-вече присъства транссексуалнта българка. Може да се каже, че тя е затворник на собствения си дом, тъй като липсата на работа и крайно враждебна среда на улицата я задържа там. 

Всички тези прилики тласкат Михаил Вучков към идеята да изобрази в изложбата си "Другите българки“ транссексуалната българка, като жена от патриархалната епоха на страната ни. Този образ е познат на обществото ни най-вече от платната на Владимир Димитров – Майстора, който от 1924 до 1938 г.
в творбите си рисува предимно хора и природа от селата в Кюстендилския край. Въпреки че през този период еманципацията вече е постигнала значителни победи, във вътрешността на страната патриархалните порядки все още са властвали с пълна сила. Вдъхновен от женските образи в платната на Майстора, Михаил Вучков решава да направи фотографска възстановка на най-популярните му платна, като замести персонажите в тях с транссексуални жени. 

Желанието на Михаил Вучков е фотографските възстановки да въздействат на зрителя като картини, а не като фотографии. Това е причината, която тласка автора да създаде иновативно изразно средство, като всеки заснет кадър бива планово разслоен върху плексигласови листове, подредени в дълбочина, създавайки усещане за триизмерност на образа и осветени с индивидуална осветителна LED система, която се управлява посредством хардуер и софтуер, специално създадени за нуждите на проекта. Новосъздаденото устройство дава възможност всеки образ в картината да бъде индивидуално оцветяван в различни цветове посредством предварително създадена цветова схема. 

Изложбата "Другите българки“ ще бъде представена на 8 март, 2022 година от 19:00 часа в пространството за културни събития "The Steps“.

Изложбата "Другите българки“ е подкрепена от Национален фонд "Култура“, фондация "Сингъл степ“ и филантропа Георги Балинов.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 05.02.2022 г.
0
 
 
Само дрогирани мозъци могат да измислят подобни извращения! Жалко , че с такива е пълно и министерстжото на културата... и колко още ... Ето до какво води узаконяването на дрогата!
Aнонимен
на 04.02.2022 г.
0
 
 
Транссексуалните били затворници?! Ами не са ли се самите те затворили в този затвор? И този затвор дали не е само и изключително в техните глави. Жените преди 100тина години били затворнички? Верно ли бе? Само че тогава именно тези жени са раждали деца, нямало е демографска криза и чезнещ народ. Вярно основно е имало селско стопанство и тези жени са работели освен в къщи и по полето, само че с изкараните пари са се строели ж.п.линии, въпръжавала се е срмия и деца са били пращани в чужбина да се учат. С какво са полезни на обществото тези транссексуални недоразумения?
Aнонимен
на 04.02.2022 г.
0
 
 
Гадно ,много долно! Срам нямате ли ?!? 0454
Aнонимен
на 02.02.2022 г.
0
 
 
Срам и позор! Подигравка с българските традиции, култура и нравственост! Така наречената "патриархална" българка е вярна съпруга, трудолюбива жена, грижовна майка.. Бог е създал Адам и Ева, а не Джендърко Ташашков, ха!
Aнонимен
на 01.02.2022 г.
0
 
 
Защо и на Майтора трябваше да посягат. Майстора ако искаше да рисува травестити, щеше да ги рисува. Нищо свято няма вече за тези болни мозъци.
Aнонимен
на 31.01.2022 г.
0
 
 
Как може да се сравнявате с Майстора. Направете нещо сами.
Aнонимен
на 30.01.2022 г.
0
 
 
мразя ви мразя ви мразя ви мразя ви мразя ви мразя ви мразя ви мразя ви мразя ви мразя ви мразя ви мразя ви мразя ви мразя ви мразя ви мразя ви мразя ви мразя ви мразя ви мразя ви мразя ви мразя ви мразя ви мразя ви мразя ви мразя ви
Aнонимен
на 30.01.2022 г.
0
 
 
А дали Майстора би бил щастлив от подобно нещо!? За мен лично е доста грозно да се използва подобен ПР трик върху гърба на паметна личност с чиито възгледи по подобни теми никой не е запознат.
Aнонимен
на 29.01.2022 г.
0
 
 
Транссексуалните обогатявали обществото. Интересно...,
Aнонимен
на 29.01.2022 г.
0
 
 
Да опитаме да пробутаме педерастията като нещо нормално и ценностно! С удоволствие бих начупил главите на всички участващи снимащи, и всички представящи това като "нещо нормално"! А това да се изгаврите по такъв начин с творчеството на Майстора.....
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
Влизането на България в Шенген
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: