Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
"Травиата" предстои в Бургаската опера
Автор: ИА Фокус 15:31 / 23.02.2023Коментари (0)575
© Държавна опера - Бургас
Едно от най-популярните оперни заглавия – Вердиевата "Травиата“, ще бъде ярък акцент в програма на Държавна опера–Бургас в последния ден на месец февруари, съобщиха от културната институция. 

Под палката на именития маестро Иван Кожухаров, почетен гражданин на Бургас, на сцената на Бургаската опера на 28 февруари, вторник, от 19.00 часа излиза цяла плеяда прекрасни млади оперни артисти, за да разкажат трагичната история за една красива любов, подчинена на чисти сърдечни пориви, но помрачена от предразсъдъци и съдбовната неумолимост.

В емблематичната за оперното творчество роля на Виолета Валери, разкъсвана от сърдечни драми с трагичен оттенък, влизакрасивото младо сопраното Виктория Мелник, лауреат на Първия национален конкурс за млади оперни певци с международно участие "Стоян Попов" /17-21 октомври, в залата на Държавна опера  –  Бургас/. Викториязаслужи правото си да участва в спектакъл на Бургаската опера, като носител на втора награда при жените от конкурса, в който взеха участие над 50 певци от 8 държави.

Дебют в ролята на Алфред Жермон прави младият многообещаващ тенор, който отскоро е солист на Бургаската опера и вече има няколко запомнящи се изяви  –  Андрея Мирчев. В образа на Жорж Жермон влиза лауреатът на Първия конкурс "Стоян Попов"  –  баритонът МатеушМихаловски, Полша, носител на първа награда при мъжете.

В ролята на Флора Бервоа, която, заедно с Виолета Валери, блести в светското общество на Париж от средата на XIX век, влиза мецосопраното Йоана Кадийска, лауреат на Първия конкурс "Стоян Попов, носител на първа награда при жените. Наскоро бургаската публика имаше привилегията да гледа и слуша красивата млада певица в комичната опера "Хубавата Елена“ от Жак Офенбах – в ролята, която напълно отговаря на нейното амплоа – Елена, царица на Спарта, и в романтичния концерт, посветен на Деня на влюбените – "Любовна история“, на която звуча музика от класическото френско кино. Басът Костадин Мечков ще бъде Барон Дюфол, баритонът Бранимир Недков  – Маркиз д’Обини, Дарина Запрянова – Анина, Милен Динолов – Виконт Гастон дьо Леторие, Диман Панчев – Доктор Гренвил, Мирослав Димитров  – Жозеф и Николай Николов – Слуга на Флора.

Великолепната режисура на "Травиата“ е на доц. д-р АлександърТекелиев и съчетава оригинални похвати и нестандартен подход към изграждането на образите в драматичния сюжет по романа на Александър Дюма – син "LaDameauxCamélias“ /"Дамата с камелиите“/.

Атрактивна и съдържаща иносказателен заряд е сценографията на Каталин Арборе /Румъния/, в която се използват огледалните образи – като символика на метаморфозите в човешката душа и единството на светлото и тъмното начало в цялостния облик на една личност. Великолепна спойка между музика, драматургични послания, огледални ефекти на оригиналните сценографски решения, които отразяват сякаш вътрешния свят и противоречия в плоскостта на различни ракурси, разкриващи неподозирани истини –  за хора, отношения и взаимозависимости. Визуално-смисловият лайтмотив на камелиите, синхронично с литературния първоизточник, преминава през цялото действие –  като символ на светския разкош и фриволност, както и като погубените надежди, смачкани от решенията на Съдбата – под формата на захвърлените по огледалния под неизпратени писма до любимия.

В атрактивния спектакъл вземат участие артистичните състави на оркестър – с концертмайсторХристо Белчев, хор – с диригент Невена Михайлова,и балет – хореография – Галина Калчева, репетитор Марина Змеева.Помощник-режисьор на постановката е Лина Пеева.

"Травиата“ е опера, която всеки меломан би трябвало да е гледал в няколко сценични версии – за да открие, чрез собствения си вкус и сетивност към изкуството, тази, която импонира на неговите критерии – и като естетика, и като визия, и като начин на предаване на вечните послания на класиката в един осъвременен вид, в който резонират актуалните въпроси на днешния ден. Определено постановката на Бургаската опера е една ръкавица на предизвикателство, хвърлена към рутината и схоластиката в интерпретацията на вечната тема за любовта, неподвластна на предразсъдъчни понятия и натиска на конюнктурата, на пропаданията на душата, на търсенето на утеха във взаимността. И най-вече – апотеоз на Красотата, в нейните най-възвишени измерения. И обединител на всички послания на "Травиата" – вечната музика на Верди. По романа на Александър Дюма – син "LaDameauxCamélias“ ("Дамата с камелиите“)", посочват още от Държавната опера. 

Билети за спектакъла - на касата на Операта, каса "Часовника" (работи и в събота), както и в мрежата.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Световна черна хроника
Катастрофи в България
Бум на коклюш в България
Политическо противоборство в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: