Трябва ли да внимаваме с естествения подсладител?

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:13 / 09.08.2024
1363
Ако се стремим да водим здравословен начин на живот и да се храним по същия начин, вероятно сме намерили алтернатива и на бялата захар, която може да добавяме както в кафето, така и в различни печива и десерти. В последните години много популярен например стана еритритолът, които си спечели славата на естествена и безвредна алтернатива и намери мястото си в редица кето продукти. Но, оказва се, не е точно така.

Не едно и две изследвания досега са посочвали, че посладителите като аспартама имат повече вреди, отколкото ползи за здравето ни, и по-добре да изберем захарта пред тях. Но еритритолът май също не е толкова безвреден, колкото си мислим. И това отново се доказва от учени от Cleveland Clinic Lerner Research Institute.

Те потвърждават резултатите от предишно изследване от миналата година, в което се споменава, че консумацията на храни и напитки, съдържащи еритритол, увеличава риска от сърдечно и мозъчни удари, а причината е вредите, които нанася на сърдечно-съдовата система. 

Сега учените отново правят експеримент, който доказва, че приемът на еритритол удвоява риска от съсирване на кръвта и образуване на тромби при 10 здрави хора. А те са една от основните предпоставки за инсулт и инфаркт, които често могат да имат и фатален край. И учените поясняват, че посладителят е оказал влияние върху всички кръвни показатели, свързани с нейното съсирване.

Те сравняват този негативен ефект с консумацията на напитки със захар или глюкоза, която не води до това повишаване на въпросните кръвни тромбоцити. Така се прави първото директно сравнение между ефекта от консумацията на еритритол и захар върху въпросните показатели и се доказва и че захарта невинаги е по-вредният избор.

Важно е обаче уточнението, че все пак изследването е проведено върху прекалено малка група хора, а и те са получавали ежедневно по четири пъти по 30 грама еритритол, което може би е повече от съдържащото се в някои напитки или храни. Затова не бива с лека ръка да зачеркваме подсладителя като алтернатива на захарта, но и на него трябва да гледаме с повишено внимание и най-вече да не прекаляваме с дозата, за да не превърнем ползата във вреда.

Наскоро е проведено още едно изследване, резултатите от което са публикувани в списанието Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology. При него 20 здрави хора са помолени да изпият сутрин на гладно напитка с 30 грама захар или 30 грама еритритол. И с взетите 30 минути по-късно кръвни проби отново се доказва, че естественият подсладител увеличава значително риска от кръвни съсиреци за сметка на захарта. Този риск остава повишен в рамките на следващите два-три дни, пояснява CNN.

Имаме резултатите и от проведен анализ на данни за над 4000 души от САЩ и Европа, който доказва, че тези с най-високи нива на еритритол в кръвта са и тези, които имат най-висок риск от образуване на кръвни съсиреци. И очевидно тромбоцитите реагират много бурно на еритритола и веднага след приема му се задействат в големи количества. А този ефект не е за подценяване като се има предивд и фактът, че голяма част от смъртните случаи в световен мащаб са именно заради сърдечно-съдови заболявания, предава Lifestyle.bg.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Венера влиза в Овен, ето какво да очакваме 
Скоростта от 90 км/ч при движение по магистрала обещава намаляван...
Яжте този плод на гладно за здрав черен дроб
Доц. Валери Велев: Рискът от лаймска болест не се увеличава, ако ...
Всички рибари могат да му завиждат, той улови почти 100-килограмо...
Напрежението в "Ергенът" расте, три участнички си тръгнаха преди ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).