Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Учени: В любовта личността е по-важна от парите 
Автор: Екип Burgas24.bg 13:32 / 05.04.2023Коментари (0)729
©
Учените от десетилетия се опитват да разгадаят мистерията на любовта – какво ни кара да се намираме взаимно, как избираме партньори и какви качества ценим у хората. В ново изследване учените се съсредоточили върху изучаването на това какво наистина има значение за нас при избора на партньор – финанси или личност, пише Daily Mail. В хода на изследването учени от университета в Йорк и университета в Есекс са анализирали повече от милион обяви на необвързани хора от цял ​​свят, които си търсят половинка, разказват от actualno.com.

Изследователите са установили, че в САЩ, Франция и Канада се наблюдава рязък спад на икономическите фактори, когато става въпрос за избор на партньор. Финансите обаче все още остават важни при търсенето на партньор в Индия например. Д-р Куентин Липман, съавтор на изследването, и нейните колеги са установили, че в последно време при избора на партньор на преден план излиза личността, а не финансите. Това обаче е по-вярно за западните страни, докато в някои други, като Индия, финансовото състояние на човек все още играе важна роля, когато става въпрос за избор на партньор в живота.

В хода на изследването били анализирани обяви на "самотни сърца“ в големи новинарски издания в Канада, Франция и Индия, както и публикации от 1950 до 1995 г. и обяви в регионални вестници в Канада и Съединените щати през 1995 г. Изследователите разделили всички обяви в четири отделни категории в зависимост от езика, на който били написани:

"икономически“ – фокусиран върху финансовото състояние на потенциалния партньор;

"личностен“ – съсредоточен върху личностните черти на потенциалния партньор (особено откритост и екстровертност);

"физически“ – изразяване на предпочитания по тип телосложение; "вкусов“ – обхваща хоби и навици.

Резултатите от анализа на съобщенията показват, че в периода от 1950 до 1995 г. значението на личността в западните страни е нараснало, докато значението на икономическите фактори напротив, се е снижило.

Например към 1995 г. броят на думите, използвани от жените, за да опишат своя идеален партньор, които принадлежат към категорията "личност“, бил от 40 до 45%, а само 10% от думите били посветени на категорията "финанси“.

Резултатите показват също, че съобщенията, написани от мъже, също съдържали от 35 до 40% думи, посветени на личността, и само 5% били фокусирани върху финансите.

Но учените открили също, че тази тенденция не се отнася за Индия – както финансите, така и личността оставали ключови проблеми през този период. До 70-те години на миналия век 35% от думите, използвани в обявите, били свързани с финанси, а към 1995 г. техният брой е нараснал до 60%.

Изследователите установили още, че в обявите има известно полово неравенство. При това учените отбелязват, че темата за финансите всяка година ставала все по-важна за жените, при мъжете също се отбелязвал ръст, но не толкова стремителен.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Детски градини и ясли във Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
Стрелба от автомобил край Пловдив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: