Учени създадоха дигитален близнак на Земята

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
20:03 / 22.03.2024
1187
Учени създадоха дигитален близнак на Земята, за да симулират различни климатични условия. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Експериментът на Европейската космическа агенция позволява симулиране на различни сценарий, свързани с климатични промени и катаклизми и предотвратяване или ограничаване на последствията от тях. "В момента изследователите са го приложили спрямо водния цикъл – изпаренията, кондензацията и валежите. Очаква се постепенно да бъдат вкарвани все повече компоненти – океански течения, температурни амплитуди, което може да позволи по-ранно прогнозиране на аномалиите. Заради отслабването на океанските течения се проявяват климатични аномалии. Заради затоплянето сме свидетели на климатични феномени за географски ширини, като торнадо, смерч, обилни валежи, предизвикващи бедствия“, обясни доц. Тодорова.

Благодарение на изкуствения интелект учените могат да създадат глобален климатичен модел и да наблюдават множество явления – засушаване, изпарения, течения. "Например  какво може да стане, ако температурата в Испания се покачи с 1 градус. Изкуственият интелект вече разполага с достатъчно данни да предвиди резултатите. При всяка смяна на параметъра има различен резултат и това дава възможност да се прогнозира и превантират последствия“, допълни Мариана Тодорова.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Валери и Мария Бакалова не са се виждали два месеца
Това ви чака през май според датата ви на раждане
Трик на WhatsApp, за да разберете местоположението на човек, без ...
Керана дебютира в театъра, скоро я гледаме в Бургас
Цитиридис изглежда като бургаска батка
Днес празнува една от най-обичаните ни актриси


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).