Уникален огнен спектакъл идва в Бургас през август

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:56 / 21.07.2014
853
Истински огън ще запали сърцата на малки и големи на 3 август от 20:30 ч. от сцената на Летния театър в Бургас. За първи път в морския град най-известните нестинари на България Иван и Михаил Георгиеви, заедно с Театъра на огъня и сенките- Fireter, ще представят мистичния спектакъл "Огън и магия".

Огнени великани на кокили, акробати и жонгльори ще разкажат неземни истории под въздействащата режисура на директора на Fireter Пламен Иванов. Палеонтологът по образование, посветил се на уличния театър, е съчетал по изключителен начин музика, хореография и костюми, с което постига почти хипнотично въздействие върху зрителя. "Театърът на огъня и сенките не залага на статични представления, а търси интеракцията. За нас е много важно не само да създадем приказка от огън, светлина и сенки, но и да накараме публиката да се потопи напълно в нея, да усети магията по кожата си и да отнесе удома усещането за нещо божествено." разказва Иванов. "Съчетаването на експерименталните похвати на Fireter с нестинарските танци, обличането им в история и създаването на среда, в която безопасно да ги покажем на зрителя се оказа предизвикателство. За късмет, ние пък се оказахме упорити и "Огън и магия" е на лице." допълва режисьорът.

Сблъсъкът на модерното изкуство с тайнствения вековен ритуал на Странджа създава несравним с нищо друго продукт, който провокира и разтърсва сетивата. В центъра на спектакъла е нестинарският танц, изпълнен от главния нестинар на с. Българи- Михаил Георгиев. Молитвен шепот и писък на гайда ще огласят Летния театър, за да потърсят благослов по начин, познат от древни времена по нашите земи.

Идеята за огненото представление се ражда в главата на 31-годишния Иван Георгиев, в чийто род пет поколения назад мъжете танцуват върху жарава. Закърмен от най-ранно детство с любов към тайнствения ритуал, Иван се е заел с нелеката задача да извади нестинарството от кръчмите, където в последните години се предлага като забавление за туристи и да го нареди сред високото театрално изкуство. Според младия нестинар и продуцент на "Огън и магия" само така традицията ще успее да се запази за поколенията. "Искам хората да усетят онази магия на танца върху огъня, която векове наред е служила като връзка между човека и светците, с която дедите ни почти в транс са измолвали здраве и берекет, а не като трик, който се поема между салатата и основното в крайморските ресторанти. Не трябва да губим мистиката на един изконен български ритуал, на едно хилядолетно тайнство и да го принизяваме до евтина кръчмарска забава." обяснява разпалено Иван.

През 2012 екипът на "Огън и магия" за първи път в България вкарва огън в затворено пространство и изправя на крака зала 2 на НДК в София със спектакъла "Огния". Днес младите ентусиасти обещават да направят много по-внушително представяне в Бургас. За нестинарския танц ще бъде поставена специално конструирана и обезопасена сцена, двойно по-голяма от тази, с която са се представили в София
Билетите за спектакъла "Огън и магия" са на цени между 15 и 25 лв. и вече са пуснати в продажба на касите на Държавна опера, Летен театър, както и на възлови места в Бургас.


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Звезда е в социалните мрежи, но не с пластичните си интервенции, ...
Танцуващо мече побърка интернет
Макрон препоръча нашето море като една от своите топ дестинации
Мумио помага за много проблеми
На 50 години Росица Пейчева стана майка за трети път
В кухнята на България се търсят връзките с нашите съседи. Салатат...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).