Университет забрани Достоевски заради руската инвазия в Украйна

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:27 / 12.03.2022
976
Италианският университет "Милано Бикока" анулира курс, посветен на творчеството на руския писател Достоевски на фона на руската инвазия в Украйна. Новината съобщи италианският писател Паоло Нори, който е лектор в университета и който е трябвало да води курса, договорен много преди ескалацията на напрежението между Русия и Запада заради Украйна, съобщават АНСА и Ти Джи Ком 24, цитирани от БТА.

В пост в Инстаграм през сълзи Нори разказа, че е бил информиран за анулирането на курса по имейла и че решението е било взето със съгласието на ректорката на университета. Планирало било курсът да е от четири безплатни лекции за романите на Достоевски, които да са със свободен достъп за всеки, който иска да присъства. Ръководството на университета решило да отмени курса, за да избегне каквато и да е полемика, допълни писателят.

"Това е нещо, което не мога да разбера. Днес в Италия си виновен не само, ако си жив руснак, но и ако си мъртъв руснак", заяви писателят. "Още повече, че става дума за руснак, който е бил осъден на смърт, защото е чел нещо забранено", допълва Нори, визирайки смъртната присъда срещу Достоевски. "Тези неща, които се случват днес в Италия, са смешни. Италиански университет, който забранява курс за Достоевски, е нещо,  което не мога да повярвам и в което не искам да вярвам", казва в емоционалното си изявление писателят и лектор.

Думите му веднага породиха полемика в интелектуалните и политическите среди в Италия. Бившият италиански премиер Матео Ренци, който е лидер на партия "Италия Вива", заяви, че да забраниш курс за Достоевски като част от мерките срещу Владимир Путин, е лудост.

А сенатори от "Движение 5 звезди" казаха, че случващото се в Украйна е нещо ужасно, неоправдано и трагично, но срещу него не можеш да се бориш чрез цензура на руската култура и на един от най-големите писатели и мислители на всички времена, какъвто и Достоевски.

Дванадесет часа след избухването на полемиката ръководството на университета се е свързало с преподавателя и го е информирало, че курсът му ще се състои, но в малко по-стабилни дни, като съдържанието на курса ще е такова, каквото е било договорено. В скоро време освен това писателят и лектор Паоло Нори ще има лична среща с ректорката на университета, която ще бъде "момент на размисъл".

Виж коментарите (0)

Още по темата (4310):
01.04.2024 Експлозия в Екатеринбург
20.03.2024 ЕК отпусна първите 4,5 млрд. евро по механизма за Украйна
13.03.2024 След полемиката, която предизвика, папата отново осъди "безумието на
войната"
12.03.2024 Ватиканът: Руската агресия трябва да бъде прекратена, за да се осигури мир в Украйна
10.03.2024 Земетресение с магнитуд от 4,9 разтърси Западна Турция
07.03.2024 13 мита за войната на Русия в Украйна
Още новини от Любопитни новини:
Бъркат Дара Екимова с Гери-Никол
Актьор от "Съни бийч" с ново гадже
След "Капките" Геро остава на екран Рачков пада
Нана: Не ми беше лесно да се разделя с България
В Северните Родопи цъфти "цветето на императорите"
Веселин Маринов: Страх ме е да отида в моята къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).