Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ути Бъчваров: Пийте ракия! Тя ни прави здрави, млади и красиви
Автор: Екип Burgas24.bg 13:25 / 11.05.2023Коментари (0)1434
©
Ути Бъчваров разкри своите 7 постулата за пиене на ракия. Известният готвач направи това от страницата си във фейсбук.  

След години, прекарани в търсене, дегустиране и проучвания, най-накрая открих своите 7 причини, подкрепени с някои страхотни ползи за човешкия организъм, защо всъщност е полезно да консумираме ракия по-често.

Като човек, носещ фамилията Бъчваров, ракията винаги е била част от семейната ни трапеза. Разбира се, тя трябва да се консумира с мярка и разумно. Е, разумът е доста разтегливо понятие все пак...

И като стана дума за бъчви, те могат да бъдат от черница, акация или пък от дъб. Но най-добрите бурета, да знаете от мен, са т.н. "пребити бурета". Младите такива са като младата жена – те искат много, дават много и взимат много и ще направят ракията агресивна и стипчива на вкус. Бурето трябва да се изтощи, да се умори. Именно това придава онази така желана мекота и превръща ферментиралия плодов сок в божествено питие. Този метод се използва и за направата на най-изтънчените уискита. Не бъдете свидливи и стиснати за онова количество ракия, което бъчвата изпива по време на процеса на отлежаване. Това е онази ангелска глътка, която бурето поглъща, за да е способно да даде един богат вкус и в същото време нежност на златната течност.

Защо точно ракия? Нека ви споделя своите 7 постулата за това защо е полезно от време на време да си сипваме по 50 г от нея и да й се насладим без чувство на вина:

ПОВЛИЯВА БЛАГОПРИЯТНО НА ИМУННАТА СИСТЕМАТА

Ракията укрепва имунната система и ние всички знаем това от нашите баби, които я използваха по какви ли не начини, за да ни лекуват от всякакви настинки и грипове. Е, тогава не ни даваха да пием от чашите, но мажеха краката, гърдите и шията ни с ракия, увиваха ни с вестници и магическото лекарство действаше като истинско чудо! Нейните затоплящи свойства са известни и доказани и затова мисля, че чашка, пълна с 50 г ракия, трябва да е редовна наша компания, когато сядаме вечер на масата.

НАМАЛЯВА И ОБЛЕКЧАВА ПРОБЛЕМИТЕ НА ДИХАТЕЛНИТЕ ПЪТИЩА

Ракията притежава невероятни противовъзпалителни свойства и затова често я употребяваме при болки в гърлото или калшица. Тя е и отхрачващо средство заради високото си съдържание на алкохол, което действа разхлабващо на различните видове секрет. Твърди се, че ракията е способна дори да намали симптомите при астма.

ПОДОБРЯВА СЪНЯ

Ракията ни успокоява и усмихва. Безспорен факт, дами и господа! Заради това свое успокояващо действие, тя действа чудесно, стимулирайки съня ни. Чашка на вечеря преди лягане и заспиваме като дъб.

ДЪРЖИ НИ МЛАДИ

Ракията има свойства против стареене. Не вярвате? Да, знаем, че прекалената употреба на цигари и алкохол води до преждевременно стареене и лошо здраве. Но дори само чашка ракия съдържа толкова антиоксидантни съединения, че те могат да помогнат за предотвратяване на някои видове симптоми на стареене, включително кожни бръчки, когнитивни проблеми, лошо зрение и други хронични здравословни проблеми, които се появяват с напредването на възрастта. Главен отговорник за това е и медът, който присъства в някои видове ракии.

ГРИЖИ СЕ ЗА ЗДРАВЕТО НА СЪРЦЕТО НИ

Вече споменахме великите антиоксидантни свойства на ракията и това е подкрепено научно не от едно или два проучвания. Не забравяйте обаче, че злоупотребяването с алкохол е вредно за нашето сърце, а и за целия ни организъм. Затова... внимавайте с количествата!

 ПАЗИ НИ ОТ РАК

Елаговата киселинаа е мощно органично съединение, която инхибира растежа и метастазите на раковите клетки. Все още проучванията в тази област са нови и доказателствата са сравнително малко, но ги има. За мен са достатъчни и им се доверявам!

БАЛАНСИРА ТЕГЛОТО НИ

Да, предвид известното си фино телосложение, този абзац не звучи много тежко от моя страна, но стройната ми фигура не се дължи на пиенето на ракия. Защо? Много видове алкохол имат високо съдържание на въглехидрати, но ракията не е един от тях. Различни проучвания твърдят, че дори стимулира метаболизма и това я прави предпочитана спътник на вашата чиния със салата.

Е... като един известен табиетлия, много горещо препоръчвам ракията да е ледена, постояла във фризера, а чашките да са заскрежени.

Наздраве, верни другари, животът е вкусен!



Още по темата: общо новини по темата: 6852
05.04.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
01.03.2024 »
04.02.2024 »
30.01.2024 »
предишна страница [ 1/1142 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2023 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: