В това красиво кътче от Земята е разрешено многомъжеството

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
09:09 / 03.12.2019
1093
Узаконената полигамия, която се практикува в някои страни, няма да изненада никого. Но има места на планетата, където харемът не е за жени, а за мъже. Нека да поговорим за правилата, които се прилагат в страни, където е разрешена многомъжеството (полиандрия).

В тибетските семейства многомъжеството не се дължи на любовното пристрастяване на жените, а на практически съображения. За булка в Тибет се предполага, че ще се плаща откуп. Но семействата обикновено имат няколко братя. Родителите нямат възможност да подготвят зестра за да осигурят съпруга за всеки от синовете. Има само един изход - да платят зестрата веднъж и да използват булката всички заедно. Така една жена става съпруга на всички братя наведнъж.

След създаването на собствено семейство, всеки син трябва да поеме парцел земя. Тибетските селяни обаче живеят бедно, а земята, която притежават, е малка. Ако все пак разделите това парче, тогава нищо няма да остане от него. Когато братята имат една съпруга, значи имат едно семейство. Така че, нищо не трябва да се разделя. Всичко, което е спечелено, отива в общия бюджет.

Формално жената се омъжва само за най-големия брат. Независимо от това, че Тибет е провинция на Китай, където многоженството е забранено. Всъщност обаче тя е в брачни отношения с всички братя. Когато по-малките братя станат възрастни, те също могат да кандидатстват за леглото на общата съпруга. Следователно като снаха родителите се опитват да изберат момиче на средна възраст за своето потомство, което да пасва на всичките им синове.

С кого да пренощува, решава жената. И останалите съпрузи да не влязат в стаята на съпругата в "неудобен момент“, обувките на брата, който се занимава с размножаване, се оставят пред вратата. Ако на един от съпрузите се обърне по-малко внимание, той се опитва да работи по-усилено и да угоди на съпругата си, за да си върне благоразположението. За баща на всички деца, родени в такъв брак, се счита  най-големия брат. Ако той умре, бащинството преминава към следващото по старшинство.

Виж коментарите (3)
Още новини от Любопитни новини:
Един от най-талантливи тенисисти в света празнува рожден ден
Били Айлиш: Винаги съм била влюбена в момичета
Арестуваха Жерар Депардийо
Орлин Павлов за музиката, изкуствения интелект и мечтите
И тя си кръцна нослето
Знаете ли как се нарича най-здравото яйце на Великден в различнит...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).