Вече е ясно как е изглеждал Тутанкамон

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
16:46 / 02.12.2022
435
Антропологът Андрю Нелсън от университета на Западен Онтарио установи как може да е изглеждал фараонът Тутанкамон и създаде черепна реконструкция, съобщи Phys.org.

Египетските власти са разрешили на специалиста да изследва мумията. Известно е, че през 1323 г. пр. н.е. тялото на фараона е било внимателно мумифицирано - мозъкът е бил изваден и вместо него е налята смола, а бузите са  покрити с ивици насмолен лен. По този начин балсаматорите са се стремили да създадат по-естествена форма на лицето на мумията. Но това значително затруднява работата на Нелсън. 

Специалисти изследват главата на мумията с компютърна томография, правят 3D модел на черепа на Тутанкамон със специализиран софтуер и го отпечатват с 3D принтер.  След това ръководеният от Нелсън екип добавя слоеве мускули. Първо е направено лице без никакво изражение. Въз основа на него е изработен по-артистичен вариант. Пресъздадена е дори бойната корона на фараона - кепреш ,със змията. Нейните изображения често могат да се видят в древноегипетското изкуство.

"Мисля, че това е много по-реалистично от всичко, което сме виждали в миналото", отбелязва Нелсън.

Виж коментарите (1)
Още новини от Любопитни новини:
Образ, създаден от изкуствен интелект, стана говорител на Министе...
Опасни трендове в социалните мрежи могат да доведат до рак на кож...
Режисьорът на "Уроците на Блага" обяви: Филмът "Made in EU" е зас...
50 години група "Фактор": Музиката, любовта към рока и приятелств...
Шеф Кустев с изненадващ ход, ето къде ще го видим
Неузнаваема! На 52 изглежда по-добре, отколкото когато се съблече...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).