Вегетарианци скочиха заради курбаните: Варварство и отживелица!

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (105)
13:17 / 06.05.2015
2311
Българско вегетарианско общество (БВО) настоя да се отменят традиционните курбани за Гергьовден. От организацията изпратиха отворено писмо до партриарх Неофит с искането си, както и копие от него до президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов.

Вегетарианците призовават традицията за отбелязване на празника с курбани за здраве да бъде забравена и определена като "отживелица". На Гергьовден традиционно църквата, освен тържествена литургия, дава и курбан за здраве на миряните. 
 
"Но какво са курбаните? Кървави "жертвоприношения", които определено не са християнски, а в XXI век не са и етични", мотивират се от вегетарианското общество в отвореното си писмо.

Според организацията да се осъзнае, че тази традиция е "отживелица" е признак на будност. От БВО се позовават на различни цитати от библията, за да докажат, че господ не желае убиването на животни за празника. 

От писмото става ясно още, че според вегетарианците е недопустимо участието и утвърждаването от църквата на този "варварски" ритуал.

Организацията обяснява, че има притеснения към самата същност на въпросната традиция. "За нас е наистина непонятна самата същност на курбана.

Осъзнава ли се изобщо, че се търси лично благополучие и здраве чрез отнемането на живот", пише в обръщението. Според вегетарианците подобни ритуали може да са били допустими в миналото, но църквата трябва да осъвремени традициите си.

В своето писмо организацията определя курбана още като "нехристиянски и нехуманен" и моли патриарха да вземе необходимите мерки за преустановяване на традицията.

В своето обръщение БВО намесва и начина, по който се отбелязва Великден. "Парадоксално е дори това, че след пълните 40-дневни пости, предшестващи празника на Възкресение Христово, изведнъж трапезата ни традиционно се оказва отрупана с тежки месни ястия, допълнени от козунаци и яйца, което дори и да е оправдано от канонична гледна точка, е напълно в разрез с всякакви здравословни норми", категорични са вегетарианците.



Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (105)

Още по темата (8):
06.05.2015 Бургас отбеляза Деня на храбростта
06.05.2015 В Средец откриха паметен знак в чест на българските воини
06.05.2015 Задръствания и тапи по "Хемус" и "Тракия"
06.05.2015 Българската армия отбеляза Деня на храбростта
06.05.2015 Има ли нитрати в пресните зеленчуци на пазара
04.05.2015 Показват фрегатата "Горди" за Гергьовден
Още новини от Любопитни новини:
Легендарните кръчми: Pizzeria da Michele - пицарията с най-добрат...
Кинокритикът Димитър Дринов разказа кои заглавия навършват кръгла...
Рафи издаде нещо интересно за финала на "Капките"
Асен Блатечки разкри къде е бил на Великден
Лечебните свойства на слузта от охлюв са били известни още на Хип...
Шеф Манчев и Рачков изпращат абитуриенти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).