Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Виното може да дaдe нa мoзъкa ви пoвeчe oт кoнцерт на Бетовен или oт решаване на сложна мaтeмaтика
Автор: Екип Burgas24.bg 09:41 / 15.02.2023Коментари (0)646
©
Как се дегустира вино? Поглеждаме виното, помирисваме виното, отпиваме и си правим заключение. Дотук изглежда лесно да дегустираш вино, но според науката, процесът на дегустация е почти толкова сложен, колкото смятането на сложни математически задачи.

Публикуваме откъс от статия на nbcnews със заглавие "Дегустиране на вино може да натовари мозъка повече от математика, според науката"

Ако сте познавач на виното или се радвате на добро каберне, вероятно нямате нужда от друга причина да поставите "дегустиране на вино" в списъка с дейности, които харесвате. Науката обаче има още една причина за вас: дегустирането на вино може да стимулира мозъка много повече от други дейности, като слушане на концерт на Бетовен или решаване на сложна тригонометрична задача.

Не си мислете, че това ви дава право да започнете да въртите безгрижно чаша след чаша. Ключовата част от дейността се нарича "концентрирана дискриминация на вкуса на виното", обяснява д-р Гордън М. Шепърд, професор по неврология в Университета по медицина в Йейл, който е написал книгата "Невроенология".

Това означава, че мозъкът се напряга, когато сте активно ангажирани с дегустиране на вашата напитка, но вероятно не толкова, когато си пийвате безгрижно, без значение дали сте сомелиер или аматьор. "Дегустицията включва множество сензорни и двигателни системи, както и централните концептуални системи за познание и памет, включително и системите за емоция и удоволствие", казва Д-р. Шепърд. Така че мозъкът става по-ангажиран с дегустацията на вино, отколкото би бил, когато става въпрос за решаване на математическа задача или за слушане на музика, които включват по-малко системи на тялото, които работят заедно.

Ключовият момент е, че вкусовете, които възприемаме, не са в самата храна или напитка, а по-скоро са нещо, което мозъкът създава.

Мозъкът всъщност създава целия ни сензорен свят, казва Шепърд. Цвят, например, не съществува в обектите, които виждаме. Дали нещо изглежда лилаво или оранжево за нас е резултат от начина, по който светлината се отразява от този обект и тези различни дължини на вълната на светлината стимулират веригите на нашия мозък. По подобен начин чувстваме и болката, която е породена от нервната обработка, която се случва в мозъка в отговор на стимул, че нещо не е наред с друга част от тялото ни, като например тухла, която е паднала върху крака ни.

"По същия начин молекулите в храната и виното нямат собствен вкус", казва професорът. "Нашите сетивни системи създават нашите възприятия за вкус." Но това, което е различно по отношение на вкуса в сравнение с другите ни сетива, е, че участват твърде много телесни системи и сензори.

Сензорите ни за аромат, които включват и вдишване и дишане са свързани. И сензорите ни за зрение са свързани, тъй като ние възприемаме как изглежда дадена храна или напитка. И сензорите за докосване, с които чувстваме в устата и езика си, също са свързани. Освен това различни мускулни и двигателни системи, като език, челюст, небце, гърло участват във физическия процес на самата дегустация.

След това се включват и мозъкът с централните поведенчески системи. Системите на паметта се ангажират с разпознаването на аромати, които сме изпитвали преди. Тук може и да има, може и да няма емоционална реакция към даденото вино, в резултат на което хормоналните системи могат да се задействат, за да осигурят отговор на отделянето на допамин, вследствие на това,че изпитваме удоволствие. Мозъчните зони, които контролират мотивацията, се активират, за да определят дали ще продължим да пием. Мрежата на удоволствието в мозъка прави окончателното решение за рейтинга на виното. Освен това частта от мозъка, която контролира езика и комуникацията, се активира, ако разказвате на другите за това, което току що сте опитали.

Полезен ли е алкохолът за мозъка ни.

Дегустиране на вино като дейност може да ангажира мозъка повече от други дейности. "И благодарение на това ангажиране ние научаваме неща и увеличаваме нашите знания, казва Шепърд. Но това не означава, че алкохолът, който приемаме, не причинява други проблеми.

"Трудно е да се спори срещу невронауката, която Шепърд представя", казва д-р Дейвид А. Мерил, доктор по медицина и психиатър в Семелския институт за невронни науки и човешко поведение в Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

"Забавно е, като се замислим, колко нервни системи се активират от процес, който на пръв поглед изглежда доста елементарен."Има обаче доста убедителни доказателства, че консумацията на алкохол може да причини много вреди. При пациенти с ранна загуба на памет, депресия, безпокойство, безсъние и губене на равновесие, пиенето на алкохол може да влоши тези проблеми, казва той.

Източник: SommelierBG








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: