Вижте къде се пази най-старото вино отпреди 8000 години

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
12:50 / 25.06.2018
1977
Винени кристали отпреди 8000 години се пазят във Варненския археологически музей. Те са открити по най-старото злато, тъй като е имало обичай древните да пръскат покойниците с вино. Това означава, че най-старата напитка е в морската столица, а не както се твърдеше – в Грузия, където е открито вино на 7000 години, обясни в морската столица Виталий Меркушев – председател на борда на Черноморския форум за винопроизводство. 

По времето на Живков България е била втора по износ и четвърта по производство на вино, а сега е на 22-ро място, добави той. Страната ни държи едва 1% от пазара, а средната цена на литър е едва 1 евро, съобщава "Дарик".

България е експортно ориентирана и изнася над 60% от произведеното вино, посочи Станимир Стоянов – председател на Съюза на енолозите у нас. Годишно производството достига 120 млн. литра. Основните пазари за износ са Полша, Чехия, Русия, Германия и САЩ.

Петият Черноморски форум на винопроизводството 2018 ще се проведе от 27 до 29 юни в курорта "Златни пясъци". Гостите ще могат да посетят изложението за вино и високоалкохолни напитки, произведени в Черноморския регион, Кавказ и на Балканите, а също така да вземат участие в мероприятията на голямото международно събитие.

На изложението ще могат да бъдат дегустирани вина от 20 страни от региона. Форумът се провежда под патронажа на Международната организация на лозарството и винопроизводството и с подкрепата на Министерството на селското стопанство на Руската Федерация и Съюза на енолозите в България.

Виж коментарите (2)
Още новини от Любопитни новини:
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Карбовски с интересна среща
Божана шокира с изказване: Изпих парите от наградата в "Мастършеф...
Джон Бон Джоуви отбелязва 40 години на музикалната сцена с докуме...
Ивет Лалова показа бебето
Ново лице влиза в предаване по bTV! Ще го гледаме на екран всяка ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).