Внимание! Не преяждайте, рисково е за здравето

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:47 / 26.12.2016
1639
След четиридесетдневните пости започва голямото ядене. Най-тежки и обилни са Коледните обяд и вечеря, но гастрономическата вакханалия носи опасност от жлъчни кризи.

Преяждането по празниците може да бъде изключително рисково по празниците, алармират специалистите по хранене. Най-опасни могат да се окажат именно обедът и вечерята на Коледа, които па традиция са мазни и обилни.

Не случайно именно след Коледа и Нова година спешните центрове и болниците се пълнят с клиенти на гастроентеролозите и хирурзите. А нерядко - и на токсиколозите заради прекаляването с храната и алкохола.

На коледната трапеза буквално се състезават за вниманието ни ястия от свинско месо, колбаси, патица, пиле, пуйка или гъска, баница, плата със сирена, туршии и салати, сладкиши, както и неизядените от Бодни вечер постни манджи - боб, пълнени чушки, питка, ракия, вино, уиски...И на човек не му остава нищо друго, освен да се поддаде на изкушението и да опита от всичко.

След такова прекаляване може да се отприщи жлъчна криза, проблеми с панкреаса, да се стигне до редица други стомашни неразположения, възпаления и болки, дори до перитонит.

Не бива да се прекалява с яйцата и месото, което традиционно за нашенската трапеза най-често е свинско. Най-много трябва да внимават хората, които са постили и тези, които по принцип си и мат проблеми със стомаха.

Трябва да се ограничават и пикантните храни. Стомасите буквално "издишат", подложени на гастрономическа вакханалия и смесването на различни видове храни и напитки.

Вместо да се нахвърляте като озверели от глад вълци върху трапезата, по-добре яжте по-продължително, с промъждуците от по час, дъвчете бавно, съветват специалистите. Ако обядът е бил изключително обилен, по-добре вечерята да е по-лека.


Виж коментарите (0)

Още по темата (128):
03.01.2017 Пиян полицай нахълта на коледен купон и заповяда: Стройте се по красота!
02.01.2017 Вижте как можем да върнем нежеланите подаръци
02.01.2017 Започва голямото прибиране след празниците
01.01.2017 Няколко съвета да нямаме тежък махмурлук
01.01.2017 Кметът Николов: Посрещаме 2017-а с надежда и вяра в доброто
01.01.2017 Ето как бургазлии посрещнаха Новата 2017-а година
Още новини от Любопитни новини:
Бъркат Дара Екимова с Гери-Никол
Актьор от "Съни бийч" с ново гадже
След "Капките" Геро остава на екран Рачков пада
Нана: Не ми беше лесно да се разделя с България
В Северните Родопи цъфти "цветето на императорите"
Веселин Маринов: Страх ме е да отида в моята къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).