Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Wingtech, Huaqin, Longcheer, Tinno - говорят ли ви нещо тези имена?
Автор: Екип Burgas24.bg 12:39 / 14.03.2024Коментари (2)1567
©
Wingtech, Huaqin, Longcheer, Tinno - говорят ли ви нещо тези имена? Звучат като марки китайски преноси радиа, продавани някъде в началото на новия век на "Илиянци", но всъщност това са някои от гигантите на автомобилната индустрия. Не ги познавате, защото не сте техни клиенти.

Те работят със Samsung, Xiaomi, Lenovo/Motorola, Huawei и кой ли още не. Много е вероятно "марковият" смартфон в джоба ви да е излязъл от завод на някоя от тези компании със смешни имена.

Така наречената ODM (original device manufacturer) индустрия остава в сянка, но тя расте непрестанно.

Що е то?

Моделът на ODM компаниите в света на Android може да бъде много прост, но не е задължително. Те имат собствено портфолио от базови дизайни, които могат да се персонализират от клиента - какъв ще е екранът, колко камери ще има, каква батерия ще се сложи и, в крайна сметка, какви софтуерни екстри ще са налични, колко пари ще струва.

След като моделът е "създаден", идва редът на завода на ODM фирмата да го произведе под бранда на този, който си плаща, разказва money.bg. В някои случаи, обаче, клиентът идва със свой готов дизайн (собствен или възложен на трета компания), който директно отива на поточната линия. Както казахме по-горе, не винаги е просто.

Това аутсорсване на развойната и най-вече на производствената дейност позволява дадена компания да разгърне богато портфолио от устройства без да прави огромни вложения в собствени разработки инфраструктура за производството им. При нормална организация на бизнеса никой не би могъл да вади сякаш през 10 дни по един нов модел смартфон.

Обикновено по-известната компания прави на 100% сама флагманите си, а бюджетните модели се поръчват на някой друг. При моделите от висок среден клас, често поръчителят прави дизайна, но след това го предоставя за производство на подизпълнител.

Последното е начин на работа и на Apple - те проектират всеки iPhone и iPad и след това компании като Foxconn, Wistron, Pegatron или Compal ги произвеждат.

Наистина масово явление

Няма смартфон с ODM произход, на чиято кутия да пише "Вие всъщност не си купувате Xiaomi/Samsung/Huawei" или нещо от този сорт. Доказването на произхода на устройството е на моменти трудна задача, ако нямаш поглед върху индустрията.

Именно това дава Global Smartphone ODM Tracker на CounterPoint. В последното си засега издание - за първото полугодие на 2023 г., той показва една доста нерадостна картина, в която само Apple и Google разработват самостоятелно 100% от доставените си устройства.

За сравнение, при Xiaomi има 60% ръст в тази категория... от 10% до "цели" 16%. Всички останали доставени смартфони са "рожба" на инженерите от други компании, най-често - Longcheer.

При Samsung над една четвърт от смартфоните всъщност са чужда разработка, при Lenovo (Motorola) са главозамайващите 89%. При Huawei също над половината доставени смартфони не са дело на развойния екип на компанията.

Когато говорим за производството, Xiaomi вадят от собствени заводи само 3% от смартфоните си. 66% са разработени и произведени другаде, а 30% са от подизпълнител, който не е правил дизайн. Според различни информации от индустрията, тези 3% са флагманите като Xiaomi 14, а в 30-те процента влиза масовата серия в средния клас Redmi Note, която е разработена от Xiaomi, но не се произвежда от компанията.

При Samsung има доста ясен модел, в който или компанията изцяло поема разработката и производството, или ги оставя на 100% на външна фирма - няма го междинният вариант.

Интересна е разбивката за най-популярните устройства с ODM произход, която върви няколко години назад:

Samsung Galaxy A04 - Wingtech;

Samsung Galaxy A14 - Huaqin;

Redmi Note 11 LTE - Longcheer;

Redmi 10A/C - Longcheer;

Redmi 12C - Huaqin

През годините виждаме също Motorola Moto G и Moto E, различни генерации на Realme, Oppo A и Honor смартфони. Няма начин лесно да се разбере кой от моделите е изцяло ODM разработка и кой просто е произведен в завода на ODM компания.

Защо това може да бъде проблем?

По принцип, няма нищо лошо в това дадена смартфон компания да използва допълнителен капацитет, за да може да отговори на търсенето на пазара - все пак именно по този начин смарт устройствата станаха масово достъпни. Дяволът, обаче, е в подробностите.

Скрити за всички остават договорите между известните компании и ODM партньорите им. Не е ясно, например, по какъв начин поръчителят е ангажиран в избора на хардуерни компоненти и в качествения контрол на изработката.

Системният софтуер наглед е еднакъв при всички модели на дадения бранд, но от физическия производител може да зависят драйверите и различните оптимизации на ниско ниво. Ако по договор тези програмни елементи не се предоставят на поръчителя, може да се окаже трудно, бавно или невъзможно да се отстраняват бъгове или пробиви в сигурността и да се надгражда версията на операционната система.

Даже и да ги има, поддръжката на понякога над дузина чужди хардуерни платформи е наистина гигантска задача. Последното е сред водещите причини актуални телефони от нисък или среден клас да имат само по няколко ъпдейта в рамките на целия си "живот".

Така потребителите се оказват в положение, в което най-голяма сигурност носи покупката на флагман - а смартфоните точно в този ценови клас през последните години се оскъпиха значително. Другата алтернатива е свързана с повече събиране на информация преди влизането в магазина - а четенето на ревюта и спецификации не е сред любимите неща на масовия купувач.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 15.03.2024 г.
0
 
 
Меко казано смешни имена са китайските марки смартфони незнам този нашия народ продължава да ги купува не са толкова евтини аз залагам на Нокиа или Самсунг защото едните ги правят в Корея Южна а другите във Виетнам,а Виетнам е много напред от години насам и ги прави и сглобява не по лошо от китай
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Конфликт Израел-Газа
Енергийна криза
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: