Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ябълките гонят лекарите от дома ни
Автор: Екип Burgas24.bg 08:42 / 20.03.2024Коментари (0)1387
© Burgas24.bg
Навярно всички сте чували приказката - ябълка дневно гони лекарят от вкъщи. Същността на тази "максима" е в химичния състав на ябълките.

Ябълките са едни от най-полезните плодове. Освен всичките здравословни ползи, те спомагат за избелване на зъбите. Съществува едно правило при  плодовете и зеленчуците - колкото по-зелени са те, толкова повече ненаситени мастни киселини съдържат. Ненаситените мастни киселини имат основно участие в обмяната на веществата и активирането на метаболизма. С това си качество ябълките са изключително полезни за бременни жени и бъдещото бебе.

Ябълките са плод с много нисък гликемичен индекс, което ги прави подходящи за вечерна консумация, както и като междинно хранене в по-строгите диети. В ябълките се съдържат около 12-15% въглехидрати. От тях в най-голямо количество е пектинът и целулозата, много малко глюкоза и фруктоза, които практически не се складират под формата на телесни мазнини, заради малкото си количество в един плод. Средно една ябълка доставя около 80 ккал.

В състава на ябълките голямо процентно съотношение взимат и витамините - А, В, С, D и др. Количеството на витамин А и D ускорява подмладяването на кожата чрез епитализиране на повърхностния слой с нови и свежи епителни клетки. Витамин С е един от най-капризните витамини в ябълката, пише puls.bg. Той се съдържа най-много в обелката и. Освен това в нея има много пектин и целулоза, което я прави подходяща при терапията на стомашно-чревна непроходимост, както и разстройства.

От витамин В, най-често срещани са В6 и В12, които взимат основно участие в обмяната на веществата. Комбинацията между витамин  В12 - кобаламин и витамин С в активна форма аскорбинова киселина ускорява -  л-карнитиновото производство в организма почти двойно, което подчертава важната функция на ябълките в режимите на хора, които целят редукция на телесните мазнини и по-ниско телесно тегло.

За да бъдат максимално усвоени полезните й вещества, конкретно витамин С и В, тя трябва да се консумира с обелката. Не е хубаво да се нарязва с нож, защото месестата й част се окислява и става кафеникава, поради което витамин С преминава в неактивната си форма. Също така с отхапването й се заздравява зъбната структура. Освен всичко има изразен избелващ ефект върху зъбите.

Ябълката спомага за понижаване на стойностите на кръвното налягане и високите нива на холестерол. Тя е подходяща за диабетици, тъй като не ускорява инсулиновата секреция.

Освен това ябълката може да се прилага при хора с обстипация - запек. Този чревен дискомфорт е лесно преодолим с една ябълка на гладно сутрин и една ябълка вечер. Колкото по-зелена, толкова по-добре, защото нивата на захар в по-червените ябълки са много по-високи, респективно нивата на пектин и целулоза са по-малко за сметка на глюкоза и фруктоза.

При хора с много остра диария, например стеаторея, ябълката трябва да се консумира печена 60 минути след основното хранене.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: